In 2019 een aanvullende zorgverzekering? De voors en tegens!

In 2019 een aanvullende zorgverzekering? De voors en tegens!

Een aanvullende zorgverzekering is in veel gevallen een goed idee. En soms is het eigenlijk niet echt nodig. Of u wel of niet een afsluitende zorgverzekering afsluit, hangt sterk af van uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Ziektekosten-vergelijken.nl informeert u graag over enkele aandachtspunten. Wegen de extra premiekosten van een aanvullende verzekering op tegen de (mogelijke) baten?

Aanvullende verzekeringen zijn er in alle soorten en maten, bij vele zorgaanbieders. De eerste tip: neem niet zomaar een aanvullende verzekering. De meeste Nederlanders hebben naast de basisverzekering een aanvullende verzekering, maar voor wie gezond is, is dit niet altijd nodig. Een essentiële vraag is: in hoeverre kunt u de eventuele risico’s zelf dragen? En hoe groot en reëel zijn deze risico’s in de praktijk?

De basisverzekering dekt de grootste risico’s af
De basisverzekering dekt de grootste risico’s al af. De overheid gaat daar ook vanuit. Besef verder dat een aanvullende verzekering alsnog niet altijd alles vergoedt en er beperkende polisvoorwaarden gelden, zoals een maximaal aantal behandelingen of maximale vergoeding. Of denk bij een tandartsverzekering aan een eventuele uitsluiting (zoals het plaatsen van een kroon). Bovendien zit een aanvullende dekking, zoals voor spoedeisende hulp in het buitenland, soms óók al in een andere (reis)verzekering. Let er dus op dat u zich niet onnodig dubbel verzekert.

Wanneer is een aanvullende zorgverzekering een goed idee?
Toch loont het vaak wel degelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld in verband met tandartskosten. Aanvullende verzekeringen zijn er in verschillende gradaties. Hoe uitgebreid deze moet zijn is afhankelijk van leeftijd, gezinssituatie, gezondheid en andere omstandigheden. Sport u veel en is het risico op blessures redelijk groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Voorziet u bij uw kind extra zorg voor het gebit? Denk dan aan een aanvullende verzekering voor orthodontie. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale polissen voor senioren.

Uw eigen ervaringen in de voorbije jaren vóór 2019
Bij de afweging voor een aanvullende verzekering is het slim om na te gaan welke zorg u in de afgelopen jaren nodig heeft gehad. Ook al is dit geen enkele garantie voor de toekomst, toch kan het een welkome indicatie opleveren. Stelt u zich bijvoorbeeld de vraag: zou u achteraf nog steeds die premie hebben betaald, of liever het risico hebben gelopen op wat hogere kosten – mocht er aanvullende zorg nodig zijn geweest? Wat hebben u en eventueel uw gezinsleden zéker nodig, en welke risico’s kunt u zelf opvangen– met als voordeel een besparing op de premie?

Premiekosten tegenover zorgkosten
Risico vermijden is vaak een verstandige keus, alleen weegt niet elk risico op tegen elke premie. Vraag uzelf af: welke aanvullende verzekering(en) neemt u in overweging? En om welke bedragen gaat het? Wat kost de fysiotherapeut en wat kost de extra premie per jaar? Wat kost een dure tandartsverzekering en is dit met een goed gebit eigenlijk wel van meerwaarde? Aan welke mate van zekerheid heeft u behoefte en wat mag dit voor u kosten?

Tips aanvullende verzekering 2019
Drie tips tot slot. De eerste: vergelijk verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar. Ook bij aanvullende verzekeringen lopen de premies tussen de zorgverzekeraars uiteen. Twee: controleer vóór u een aanvullende verzekering afsluit even rustig en goed de polisvoorwaarden. En drie: zet het bedrag van de premie van de aanvullende verzekering die u – na wikken en wegen – niet heeft gekozen, opzij. Dat geld komt hoe dan ook nog eens van pas.

Zie ook:
Het eigen risico: Wat is het, waarop te letten en hoe te besparen?
Het eigen risico: Welke zorg valt wél en welke zorg valt er níet onder?

Nieuwe zorgverzekering afsluiten? Kies onze zorgvergelijker.

Plaats een reactie