Vergoeding anticonceptie

Vergoeding van anticonceptie vanuit de basisverzekering gebeurt onder bepaalde voorwaarden. Voor vrouwen van 21 jaar of ouder vervalt de vergoeding uit het basispakket. Indien u 21 jaar of ouder bent, kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten of zelf voor anticonceptie betalen.

Vergoeding anticonceptie vanuit de zorgverzekering

Ontdek hoe anticonceptie vergoed wordt vanuit de basisverzekering en welke opties u heeft. Bereken vrijblijvend uw premie.

vergoeding anticonceptie zorgverzekering

Anticonceptie: vergoeding uit de basisverzekering

Anticonceptie biedt bescherming tegen ongewenste zwangerschap en bestaat in verschillende vormen, zoals hormonale en niet-hormonale middelen. Enkele bekende soorten zijn de anticonceptiepil, spiraaltje, pessarium en de vaginale ring. De vergoeding vanuit de basisverzekering hangt af van de leeftijd en het type middel.

Vergoedingsvoorwaarden

Voor de basisverzekering gelden de volgende voorwaarden:

  • Volledige vergoeding voor vrouwen jonger dan 18 jaar, zonder eigen risico.
  • Vrouwen van 18 tot 20 jaar hebben recht op vergoeding vanuit de basisverzekering, waarbij het eigen risico geldt.
  • Voor sommige middelen geldt een eigen bijdrage.
  • Voor vrouwen vanaf 21 jaar is anticonceptie niet meer gedekt vanuit de basisverzekering.

Spiraaltje en eigen risico

Het spiraaltje is een populaire anticonceptiemethode die langdurige bescherming biedt. Plaatsing door een gynaecoloog valt onder het eigen risico, terwijl plaatsing door een huisarts of verloskundige niet onder het eigen risico valt voor vrouwen van 18 jaar en ouder. Let op: bent u jonger dan 18 jaar, dan betaalt u geen eigen risico.

Anticonceptie: vergoeding uit aanvullende verzekering

Vrouwen van 21 jaar of ouder kunnen anticonceptie vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moeten deze middelen zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), wat garandeert dat de middelen bewezen effectief zijn en binnen een wettelijk vastgesteld bedrag vallen.

Anticonceptiemiddelen in het GVS

De wettelijke vergoedingslimieten gelden voor de volgende anticonceptiemiddelen:

  • Koperspiraal
  • Hormoonspiraal (bijv. Mirena)
  • Hormoonstaafje
  • Hormonale pleister
  • Vaginale hormoonring
  • Prikpil
  • De anticonceptiepil
  • Pessarium

Eigen bijdrage

Als de kosten voor een anticonceptiemiddel boven het maximale vergoedingsbedrag liggen, betaalt u het verschil zelf als eigen bijdrage. De eigen bijdrage geldt voor alle vrouwen, ongeacht hun leeftijd.

Vergoeding anticonceptie per verzekeraar

Hieronder geven wij een overzicht van enkele zorgverzekeraars en hun aanvullende vergoedingen voor anticonceptie:

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis biedt binnen haar aanvullende pakketten een volledige vergoeding van anticonceptie voor vrouwen van 21 jaar of ouder. Dit geldt alleen als u het middel haalt bij een gecontracteerde apotheek. De middelen moeten in het GVS staan en u heeft hiervoor een recept van de arts of medisch specialist nodig.

CZdirect

CZdirect biedt in de aanvullende verzekering een vergoeding voor anticonceptie vanaf 21 jaar, zonder eigen risico of eigen bijdrage. Dit geldt voor Aanvullend 2, 3, 4 of 5. Bij CZdirect worden onder andere de anticonceptiepil, Evrapleister, Implanon, Mirenaspiraal, NuvaRing, prikpil, koperspiraaltje en pessarium vergoed.

Vergelijk zorgverzekeringen met vergoeding voor anticonceptie

Wilt u weten welke zorgverzekeringen anticonceptie vergoeden? Vergelijk de opties voor aanvullende verzekeringen die passen bij uw wensen en zorgbehoeften. Bereken vrijblijvend uw premie en kies de zorgverzekering die het beste bij u past.

Ben Ziektekostenverzekering expert

Ben is al meer dan 25 jaar actief in de verzekeringsbranche, met een specifieke focus op ziektekostenverzekeringen. Hij heeft diverse websites in de zorgsector opgericht en schrijft sinds 2010 over ziektekostenverzekeringen, gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland.