Vergoeding Anticonceptie

Vergoeding van anticonceptie vanuit de basisverzekering gebeurt onder bepaalde voorwaarden. Voor vrouwen van 21 jaar of ouder vervalt de vergoeding uit het basispakket.

Indien u 21 jaar of ouder bent, kunt u hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten of zelf voor anticonceptie betalen.

Anticonceptie: vergoeding uit basisverzekering

Anticonceptie beschermt de vrouw tegen zwangerschap. Daarom wordt dit ook wel een voorbehoedsmiddel genoemd. Er zijn anticonceptie met of zonder hormonen. Andere anticonceptie kunnen jouw menstruatie beïnvloeden.

Er zijn verschillende anticonceptiesoorten. We herkennen hierin 8 categorieën. De meest bekende zijn de pil, het spiraaltje, het pessarium en de vaginale ring. Daarnaast zijn er middelen met of zonder hormonen.

Voor een vergoeding uit de basisverzekering gelden de volgende voorwaarden:

 • Volledige vergoeding voor vrouwen tot 18 jaar. Geen eigen risico.
 • In de leeftijd 18 tot 20 jaar geldt voor vrouwen een vergoeding uit de basisverzekering. Ook geldt hierbij het eigen risico.
 • Voor sommige anticonceptiemiddelen geldt een eigen bijdrage.
 • Anticonceptie is voor vrouwen van 21 jaar en ouder niet meer gedekt door de basisverzekering.

Het spiraaltje is misschien wel het meest populair. Dit voorkomt voor langere tijd dat u zwanger word. Vanuit de basisverzekering is zal het spiraaltje worden vergoed als u 20 jaar of ouder bent. Ook geldt daarbij het eigen risico. Dit is niet het geval als u jonger bent dan 17 jaar.

Plaatsing van een spiraaltje door de gynaecoloog valt onder het eigen risico terwijl plaatsing door huisarts of verloskundige niet onder het eigen risico valt. Als u jonger bent dan 18 betaalt u wel eigen risico.

Anticonceptie: vergoeding uit aanvullende verzekering

Vrouwen van 21 jaar of ouder kunnen een aanvullende zorgverzekering afsluiten ter dekking van anticonceptiemiddelen. Deze dienen wel opgenomen te zijn in het Geneesmiddelensysteem (GVS). Daardoor kan worden aangenomen dat deze middelen werken en dat niet teveel wordt betaald. Daarom zijn wettelijke maximum bedragen opgenomen in het GVS.

De wettelijke bedragen zijn vastgelegd voor:

 • Koperspiraal
 • Hormoonspiraal
 • Mirenespiraal
 • Hormoonstaafje
 • Hormonale pleister
 • Vaginale hormoonring
 • Prikpil
 • De pil
 • Pessarium

Geldt er dan geen eigen bijdrage?

Eigen bijdrage

Als een anticonceptiemiddel duurder is dan het maximum vergoedingsbedrag dan is het bedrag boven het maximum de eigen bijdrage.

De eigen bijdrage geldt overigens voor alles vrouwen, ongeacht de leeftijd.

Anticonceptie in aanvullende verzekering

In onderstaande tabel hebben wij de goedkoopste aanvullende verzekering voor anticonceptie opgegeven. Wij hebben daarbij gekozen voor een maximale vergoeding van €100,-

€ 111,50
Geen vrijwillig eigen risico
Beperkte zorgkeuze
 
€ 112,45
Pakket: CZDirect Aanvullend 2
Geen vrijwillig eigen risico
Ruime Zorgkeuze

Vergoeding anticonceptie Zilveren Kruis

De aanvullende verzekeringen van Zilveren Kruis vergoed anticonceptie 100%. Alleen met een naturapolis krijgt u een vergoeding voor anticonceptie. Als u anticonceptie haalt bij een niet-gecontracteerde apotheek dan krijgt u het anticonceptiemiddel niet vergoed.

De vergoeding is voor vrouwen van 21 jaar of ouder. De anticonceptiemiddelen die voor vergoeding in aanmerking komen zijn opgenomen in het Geneesmiddelensysteem (GVS).

Het gaat dan om de anticonceptiemiddelen zoals hierboven beschreven. Daarvoor is wel een recept nodig van uw arts of medisch specialist. Met dat recept kun je het middel ophalen bij een gecontracteerde apotheek.

Eigen risico

als de gynaecoloog een spiraaltje of hormoonstaafje plaatst, of verwijderd, dan betaalt u eigen risico. Als de huisarts of verloskundige dit doet betaalt u geen eigen risico.

Vergoeding anticonceptie CZdirect

CZdirect biedt via de aanvullende verzekering een vergoeding voor anticonceptie vanaf 21 jaar. U betaalt dan geen eigen risico of eigen bijdrage. Wel is een verwijzing nodig.

Bij CZdirect krijgt u de anticonceptiepil 100% vergoed uit uw aanvullende verzekering. Dit geldt voor Aanvullend 2,3,4 of 5.

Bij CZ krijgt u totaal €200 per jaar vergoed uit de aanvullende verzekering Basis, Plus, Top, Jongeren of Gezinnen. Dit geldt voor

 • Anticonceptiepil
 • Evrapleister
 • Implanon
 • Mirenaspiraal
 • NuvaRing
 • Prikpil
 • Koperspiraaltje
 • Pessarium

Om direct een CZ vergoeding af te sluiten volg je deze link >>

Vergoeding anticonceptie Ditzo

Met de Ditzo ZorgGoed aanvullende verzekering bent u tot een maximum van €100 gedekt voor anticonceptiemiddelen. Deze aanvullende verzekering kost u €7,95 per maand.

Vrouwen vanaf 21 jaar krijgen de volgende anticonceptiemiddelen vergoed, tot maximaal €100 per jaar: anticonceptiepil, hormoonpleister, hormoonstaafje, vaginale ring, prikpil, (koper) spiraaltje en pessarium.

Ga naar de website van Ditzo en bekijk of deze verzekering past.

Vergoeding anticonceptie Besured

Vergoedingen voor anticonceptie onder de 21 jaar vallen in de basisverzekering. Voor verzekerden tussen 18 en 21 jaar komen de kosten voor anticonceptie eerst voor rekening van het eigen risico.

Bent u 21 jaar of ouder dan vallen de kosten buiten de basisverzekering. Voor een vergoeding zult u zicht extra aanvullend moeten verzekeren.

Bij Besured is er de aanvullende optie Anticonceptie. U krijgt dan de anticonceptiepil inclusief terhandstellingskosten vergoed. Let wel dan op sommige anticonceptie een wettelijke eigen bijdrage geldt!

Als je ouder bent dan 18 jaar en sexueel actief bent dan biedt Besured een zeer goedkope aanvullende optie voor anticonceptie. Je zit dan niet direct aan een complete aanvullende verzekering vast.

Ga direct naar Besured en sluit je (studenten) zorgverzekering daar af. Gebruik deze link naar Besured voor de best mogelijke premie >>

Andere (studenten) zorgverzekeraars

Wat ons opvalt is dat een Anderzorg en Just geen vergoeding bieden vanuit de aanvullende verzekering vanaf 21 jaar en ouder…. Zij staan immers bekend als DE aanbieders van een ziektekostenverzekering voor jongeren / ziektekostenverzekering voor studenten??