Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Leefstijlcoach
Vanaf 1 januari 2019 valt leefstijlcoaching onder de basisverzekering. Het programma werkt volgens het principe “voorkomen is beter dan genezen” en richt zich op duurzame gedragsverandering in plaats van alleen afvallen. Leefstijlcoaching is een intensief traject van twee jaar, dat verder gaat dan een dieet- of beweegprogramma. Met leefstijlcoaching leert u stap voor stap gezondere keuzes te maken die blijvend resultaat opleveren.
Lees meer
Alles wat je moet weten
Zorgvergelijker voor 2025
Met onze zorgvergelijker voor 2025 vindt u eenvoudig een ziektekostenverzekering die aansluit bij uw wensen en behoeften.
Recht op vergoeding voor leefstijlcoaching
Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor leefstijlcoaching uit de basisverzekering, is een doorverwijzing van de huisarts vereist. U heeft recht op deze vergoeding als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U bent 18 jaar of ouder
- U heeft een BMI van 30 of hoger
- U heeft een BMI tussen 25 en 30 en aan gewicht gerelateerde aandoeningen zoals slaapapneu, artrose of diabetes type 2
Programma en methodes
Leefstijlcoaching wordt uitgevoerd volgens drie door het RIVM erkende methodes, die samen een intensief traject van twee jaar vormen. Tijdens het eerste jaar volgen individuele sessies en groepsgesprekken, waarin u begeleid wordt naar een gezondere levensstijl. Dit traject biedt niet alleen begeleiding op het gebied van voeding en beweging, maar ook op mentale en gedragsmatige aspecten, die essentieel zijn voor blijvende resultaten.
Kosten en vergoeding: Er geldt geen eigen risico of eigen bijdrage voor leefstijlcoaching wanneer deze wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit maakt het voor verzekerden toegankelijk om zonder extra kosten te werken aan een gezonde levensstijl.
Ben is al meer dan 25 jaar actief in de verzekeringsbranche, met een specifieke focus op ziektekostenverzekeringen. Hij heeft diverse websites in de zorgsector opgericht en schrijft sinds 2010 over ziektekostenverzekeringen, gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland.