Hoeveel is de vergoeding voor tandartskosten?

Voor vergoeding van tandartskosten uit de basisverzekering is onderscheid gemaakt tussen minderjarigen en volwassenen. Als volwassene krijg je nog maar nauwelijks iets vergoed.

Kinderen (tot 18 jaar)

De basisverzekering dekt de meeste tandartskosten. Denk hierbij aan de meest reguliere behandelingen zoals periodieke controle, fluoridebehandeling, tandsteen verwijderen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp. Hieronder een volledige lijst:

 • Periodieke controle van ten minste 1 keer per jaar
 • Tandsteen verwijderen
 • Fluoridebehandeling NA het melkgebit (maximaal 2 keer per jaar)
 • Verzegeling van kauwvlakken
 • Verdoving
 • Vullingen
 • Wortelkanaalbehandeling
 • Parodontium behandelen
 • Klachten kaakgewricht
 • Plaatjes en frameprothesen
 • Kronen, bruggen en implantaten (bij ongeval)
 • Chirurgische tandheelkundige hulp
 • Röntgenonderzoek (niet bij orthodontist)

Uw verzekeringspolis biedt het meeste actuele overzicht van mogelijke vergoedingen.

Er is geen recht op vergoeding voor orthodontie, kronen, inlays, bruggen, bleken van tanden en implantaten.

Tandzorg voor volwassenen

Voor verzekerden vanaf 18 jaar dekt de basisverzekering de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. De kosten voor de periodieke controle vallen buiten het basispakket.

Van kosten voor chirurgische tandheelkundige hulp is uitgesloten paradontale chirurgie, aanbrengen van tandheelkundige implantaat en ongecompliceerde extracties (kiezen trekken anders dan bij de tandarts).

Eigen risico en eigen bijdrage tandzorg

De kosten van tandheelkundige hulp vallen onder het verplichte eigen risico.

Voor volwassenen geldt een eigen bijdrage van 25% voor een uitneembare volledige prothese (kunstgebit). De vergoeding van 75% mag één keer in de 5 jaar gebruikt worden.

Bijzondere tandheelkundige zorg

Bij ernstige aandoeningen kan de verzekerde aanspraak maken op bijzondere tandheelkundige hulp. Dit is bedoeld voor situaties waarbij de verzekerde zonder deze zorg haar tanden of kiezen niet normaal kan gebruiken.

Wanneer is hier sprake van? Dan kan zijn bij een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of afwijking. Maar ook niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening. Of in een situatie waarbij een medische behandeling afhankelijk is van het resultaat van deze tandheelkundige zorg.

Of men aanspraak kan maken op tandheelkundige zorg hangt af van maatmanbeginsel. Men beoordeelt dan wat de situatie van de mond zou zijn geweest zonder de aandoening.

Angst voor een tandartsbezoek?

Als u bewezen extreme angst hebt voor de tandarts – wat wij volledig kunnen begrijpen – dan valt de behandeling hiervoor in het basispakket.

De behandeling voor deze angst valt in het basispakket echter, daarentegen zal voor gewone tandheelkundige verrichtingen een eigen bijdrage betaalt moeten worden.

Aanvullende tandartsverzekering

Voor een ruimere tandartsvergoeding is een aanvullende tandartsverzekering nodig. Daarbij zult u een aantal zaken in het oog moeten houden.

Ten eerste zal de aanvullende verzekering tot een maximum bedrag uitkeren. Dit bedrag begint meestal bij €250,- en wordt dan verhoogd met units van €250,- tot €500,- , €750,- enz..

Ten tweede zal niet het totale maximumbedrag uitgekeerd worden. Veel verzekeraars hanteren een vergoedingspercentage. In de polis van de aanvullende tandverzekering ziet u dan bijvoorbeeld 75% tot een maximum van €250,- De verzekeraar betaalt dan 75% van de factuur en u krijgt voor de overige 25% een factuur.

Ten derde zal de vergoeding afhangen van het soort tandheelkundige behandeling. Uw zorgverzekeraar zal niet alle behandelingen vergoeding via de aanvullende verzekering. Dit is ook mijn eigen ervaring.

Beste aanvullende tandartsverzekering

Ruim 75% van de Nederlanders heeft een aanvullende tandartsverzekering. Helaas maakt 33% hier geen gebruik van.

De meest gekozen aanvullende tandartsverzekering is die met een maximale dekking van €250,- met een vergoeding van 75%.

De belangrijke vraag is of u een aanvullende tandartsverzekering nodig heeft. U kunt dit in kaart brengen door aan het einde van het jaar een behandelplan op te stellen met uw tandarts. Via onze vergelijker kunt u dan een passende aanvullende tandverzekering kiezen.

Verwacht u op korte termijn geen (dure) bijzondere behandelingen? Dan is het wellicht voordeliger om de rekening van de tandarts en mondhygiënist zelf te betalen.

Het advies van tandarts en mondhygiënisten is 2 tandcontroles per jaar en minimaal 1 gebitsreiniging.

Welke aanvullende tandverzekering?

Bij een aanvullende verzekering: 75% vergoed tot €250 zijn de volgende zorgverzekeraars het goedkoopste bij een standaard eigen risico:

 1. JUST SMILE: Maximale vergoeding 75% tot €250 voor controles, vullingen, gebitsreiniging, wortelkanaalbehandelingen enz…Premie €8,70 per maand bij een naturapolis met ruime keuze. Basispremie + aanvullende premie: €116,65 p/m. Ga direct naar JUST Zorgverzekeraar >>
 2. CZdirect Tand 1: Maximale vergoeding 75% tot €250,- voor controles, gaatjes vullen en andere mondzorg. Geen vergoeding voor orthodontie en tanden bleken. Premie is €8,70 per maand bij een naturapolis met ruime zorgkeuze. Basispremie + aanvullende premie: €118,65 p/m. Ga direct naar CZdirect Zorgverzekeraar >>
 3. Zilveren Kruis Ziezo Tand 1: Maximale vergoeding 75% – 100% tot €250,- . 100% vergoeding voor consulten, second opinion, vullingen, trekken van tanden en kiezen. 75% vergoeding voor overige tandheelkundige behandelingen zoals tandvleesbehandelingen, kronen en mondhygiëne. Premie tand 1 is €13,75 waardoor de totale premie uitkomt op €119,- bij een Naturapolis. Ga direct naar Zilveren Kruis Ziezo Zorgverzekeraar>>

Bij een aanvullende verzekering van 75% vergoed tot €500 zien we de volgende Top 3 zorgverzekeraars naar boven komen:

 1. De Friesland AV Tand Extra: Vergoeding van 100% voor consulten, preventie, vullingen en verdovingen. 80% vergoeding voor de meeste overige tandartskosten. Premie €23,25 p/m met een totaal van €133,75 per maand bij een Naturapolis met ruime Zorgkeuze. Ga direct naar De Friesland Zorgverzekeraar >>
 2. CZdirect Tand 2: 75% tot €500,- vergoeding voor controles, gaatjes vullen en andere mondzorg. Premie is €25 p/m met een totaal van €134,95 p/m bij een Naturapolis met ruime zorgkeuze. Ga direct naar CZdirect Zorgverzekeraar>>
 3. Hema Tandars 2: Vergoeding is 80% tot €500 (100% voor controles). Premie is €24,- p/m met een totaal van €137,- p/m bij een combinatiepolis met ruime zorgkeuze. Ga direct naar HEMA zorgverzekeraar >>