Keuzehulp

Welke zorgverzekering bij u past voor 2024, hangt volledig af van uw eigen situatie, wensen en behoeften. U kunt natuurlijk uw keuze baseren op de prijs, maar er zijn nog veel meer factoren die een rol kunnen spelen in uw beslissing. Daarom is het verstandig om alle aanbieders goed te vergelijken en u goed te laten informeren. U kunt bijvoorbeeld de voorwaarden van een zorgverzekering nauwkeurig doornemen en u daarbij de volgende vragen stellen:

  • Welke zorg wilt u vergoed krijgen? Wordt deze zorg gedekt door de verzekering?
  • Zijn er zaken die deze verzekering niet vergoedt en zo ja, is dat een bezwaar?
  • Is er keuzevrijheid voor het afnemen van zorg? Of zijn er bepaalde zorgverleners bij wie de kosten niet gedekt worden door deze verzekering?
  • Moet u gemaakte kosten eerst voorschieten of worden deze direct betaald door de verzekeraar? Zie ook de pagina ‘Polissoorten’ (natura of restitutie).
  • Hanteert de verzekeraar een preferentiebeleid? En zijn voorkeursmedicijnen vrijgesteld van het eigen risico?
  • Wat voor service levert de zorgverzekeraar? Is er altijd snelle communicatie mogelijk? Verloopt alles via internet of via de traditionele post?
  • Zijn er mogelijkheden voor een collectieve verzekering met gunstige voorwaarden?

Daarnaast kunt u natuurlijk kijken naar de prijs voor de basisverzekering, naar de mogelijkheid om het vrijwillig eigen risico te verhogen (dit verschilt per zorgverzekering) en naar de aanvullende pakketten en verzekeringen die worden aangeboden (zoals tandarts, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, orthodontie, kraamzorg  etc.).

Kijk bij dit alles niet alleen naar uw huidige situatie, maar denk ook na over de toekomst. Welke (vaak onverwachte) kosten wilt u vergoed hebben mocht dit in de toekomst aan de orde zijn?

Wist u dat het mogelijk is om uw basisverzekering en aanvullende zorgverzekering(en) bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten?
Het hoeft dus niet automatisch zo te zijn dat u uw aanvullende pakketten ook bij dezelfde verzekeraar als die van uw basisverzekering moet afsluiten. Ook wanneer u overstapt en uw basisverzekering onderbrengt bij een andere zorgverzekeraar, kunt u er voor kiezen om uw aanvullende verzekeringen door te laten lopen bij de huidige verzekeraar. Of dit echter slim is om te doen, is de vraag. Het kan mogelijk problemen opleveren met declareren. Sommige zorgkosten worden namelijk deels vergoed vanuit de basisverzekering en deels vanuit de aanvullende verzekering. Ook ontmoedigen zorgverzekeraars het los van elkaar afsluiten van basisverzekering en aanvullende verzekering door in dat geval vaak een flinke toeslag te berekenen. Op de website van Independer.nl kunt u een overzicht vinden van zorgverzekeraars waarbij het mogelijk is om los een aanvullende verzekering af te sluiten.

Plaats een reactie