Studentenzorgverzekering 2020: Een Vet Lage Premie?

Studentenzorgverzekering 2020: Een Vet Lage Premie?

Als je 18 wordt moet je ineens veel zaken zelf gaan regelen… en betalen… Je ouders betaalden misschien wel je kleding, collegegeld, een computer, een nieuwe fiets of zelfs je telefoon. Maar voor veel jongeren/studenten komt daar vanaf hun 18e verandering in. Je moet ineens alles zelf gaan betalen. Daarnaast moet je nu ook veel zelf regelen zoals belasting(aangifte), toeslagen, kostgeld of huur en natuurlijk je ZORGVERZEKERING!

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Op deze manier dragen we collectief de zorgkosten in Nederland. De basis zorgverzekering is volgens de wet voor iedere Nederlander verplicht. Dus ook voor minderjarigen. De aanvullende verzekering is niet verplicht.

Goedkope studentenzorgverzekering

Hieronder zie je een tabel met zorgverzekeraars die een goede zorgverzekering aanbieden voor studenten. Wij hebben geselecteerd op maximale eigen risico omdat je als student relatief weinig zorg zult gebruiken. Ook zal je zien dat deze zorgverzekeraars aantrekkelijke kortingen bieden voor HBO/WO studenten maar ook MBO studenten.

Zilveren Kruis (niet geselecteerd) heeft bijvoorbeeld 5% collectiviteitskorting, tot 15% korting op de aanvullende verzekering en tot 12,5% korting op de tandartsverzekering. Kijk echter goed naar de polisvoorwaarden en gecontracteerde partijen. Je kunt je zorgverzekering op meerdere punten vergelijken in onderstaande vergelijker.

[easy-pricing-table id=”3655″]

Voordelen van een studentenzorgverzekering

Het voordeel van een studenten zorgverzekering is natuurlijk dat je alleen voor de nodige dekking verzekerd bent. Een studentenverzekering is vaak afgestemd op de behoeften van jongeren/studenten. Aangezien zij andere behoeften hebben dan ouderen kan de verzekeraar daarop inspelen met studenten zorgverzekeringen. Daardoor betaal je dan ook alleen voor de zorg die jij nodig hebt! Wel zo eerlijk toch?

Een studentverzekering kun je vaak via een collectief van een hogeschool of je werkgever afsluiten. Het voordeel is dat je dan gebruikt kunt maken van de collectiviteitskorting van 5%.

Verder worden studenten zorgverzekeringen vaak volledig digitaal afgehandeld zoals bij de Natura Online polis. Je bent dan verplicht om alles online te regelen. In ruil daarvoor krijg je dan een extra korting op de premie.

Tot slot geven verzekeraars bij de studentenzorgverzekering extra’s in de vorm van leuke cadeau’s of kortingen.

Let erop dat de prijzen tussen de verschillende zorgverzekeraars behoorlijk kunnen verschillen! Via onze vergelijker is het zeer gemakkelijk en zeker de moeite waard om te vergelijken. Het is zelfs aan te raden want elk jaar veranderen de polisvoorwaarden en gecontracteerde zorgverleners. Bij een natura polis zal je moeten checken of je zorgverzekeraar gecontracteerde partijen in jouw omgeving heeft! Dan weet je in ieder geval dat je bij je behandelaar terecht kunt!

Bespaartips voor je zorgverzekering

Als student ben je natuurlijk op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering. Het geldt dat je bespaart geef je natuurlijk liever aan andere dingen uit dan aan verzekeringen, huur of andere vaste lasten…

Daarom hebben wij gezocht naar nog meer bespaartips om nog meer voordeel te halen uit je zorgverzekering als student.

Het vrijwillig eigen risico

De basisverzekering kent een verplichte eigen risico van €385,- Daarnaast kun je het verplicht eigen risico verhogen met het vrijwillig eigen risico. Je kunt voor maximaal €500 extra vrijwillig eigen risico kiezen met een totaal van €885,-

Ik heb dit zelf ook altijd gedaan totdat ik een leeftijd had van 30 jaar. Dan zie je toch bij veel mensen een soort breekpunt. De eerste gaatjes komen, je hebt al een keer gebruik gemaakt van een fysiotherapeut of maakt gebruik van een bril of een lens.

In het NRC verscheen in 2012 een artikel met als titel: “80% van de zorgkosten maak je in het laatste half jaar van je leven”

Het is dus inderdaad zo dat je relatief steeds meer zorgkosten hebt naarmate je ouder bent. Je kunt dus nu maar beter nog gebruik maken van een hoger eigen risico.

Collectiviteitsverzekering

Via je hogeschool of universiteit kun jij je aansluiten bij een collectief om zodoende te profiteren van de collectiviteitskorting. Deze korting is nog maar maximaal 5% en was in het verleden maximaal 10% op de basisverzekering en aanvullende verzekering. Maak hier dus gebruik van!

Zorgtoeslag aanvragen

Als student heb je vaak een laag inkomen waardoor je recht hebt om zorgtoeslag. De zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en de meeste studenten hebben hier recht op.

Om zorgtoeslag te ontvangen die je in ieder geval:

  • 18 jaar of ouder te zijn
  • een basis zorgverzekering te hebben
  • niet meer te verdienen dan het vastgestelde toetsingsinkomen

Op de website van de belastingdienst (toeslagen.nl) kun je meer lezen over jouw recht op zorgtoeslag.

Besparen op aanvullende zorgverzekering

Als student heb je vaak geen aanvullende verzekering nodig. Sommige verzekeraars hebben echter speciale aanvullende pakketten samengesteld voor studenten. Of zelfs een compleet studentenpakket. Avéro Achmea biedt zelfs een compleet studentenpakket aan. Echter, deze partij is gefuseerd met Zilveren Kruis.

In een studentenpakket zit dan o.a. anticonceptie en reisvaccinaties.

In het buitenland ook verzekerd voor zorg?

Als student is de kans groot dat je voor stage of studie (tijdelijk) naar het buitenland gaat. Dan is het wel belangrijk dat je ook in het buitenland goed verzekerd bent. Voor spoedeisende zorg in het buitenland bijvoorbeeld.

De basisverzekering vergoedt alleen de noodzakelijke zorg in het buitenland tot aan het in Nederland geldende tarief. Als je in het buitenland van een privékliniek gebruik maakt waardoor de behandeling duurder is dan het Nederlandse tarief dan vergoedt de zorgverzekeraar alleen de kosten gelijk aan het tarief in Nederland. De kosten erboven komen ten laste van het eigen risico.

Met een extra buitenland dekking kun jij je hiertegen verzekeren. Als je dus op voorhand weet je het eigen risico niet in een keer kunt ophoesten lijkt het verstandig om ook een buitenland dekking als aanvullende verzekering te nemen.

Waarom je zorgverzekering vergelijken?

In onderstaande, zeer gebruiksvriendelijke vergelijker, kun jij de beste en meest passende zorgverzekering kiezen. De vergelijker is zeer gebruiksvriendelijk waardoor je een heldere vergelijking kunt maken.

Hoe maak je handig gebruik van de ziektekostenvergelijker?

We willen onze huidige zorgverzekeraar vergelijken met andere zorgverzekeraars. We vullen linksboven onze huidige aanbieder in, onze geboortedatum en ons eigen risico dat we in 2019 hebben.

Bij zorgkeuze bepaal je in feite of u een natura, restitutie of combinatiepolis wilt. Met een naturapolis (beperkte keuze) kun je alleen terecht bij behandelaars waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Uitgezonderd van spoedgevallen. Met een restitutiepolis (vrije keuze) ben je vrij om een zorgverlener te kiezen.

Vervolgens kun je aanvullende vergoedingen toevoegen. Klik op + voeg aanvullende vergoedingen toe en maak je keuze. Er verschijnen dan meerdere vergoedingen maar deze kun je wegklikken door in de rechterbovenhoek van het grijze gedeelte op het kruisje te klikken.

Vervolgens kies je de gewenste vergoeding voor Alternatieve Geneeswijzen, lenzen en Brillen, Tandarts, Orthodontie tot 18 jaar, Buitenland dekking en betaalperiode.

Wanneer je deze keuzes hebt gemaakt verschijnt rechts een aantal aanbieders onder elkaar. In de rechterbovenhoek kun je sorteren op prijs en kwaliteit.

Tot slot kun je een aantal verzekeraars aanklikken en op “details vergelijken” klikken (blauwe button) en zo de onderlinge verschillen te vergelijken. zorgverzekering vergelijker info

afbeelding: verzekeraars aanvinken (omcirkeld met zwarte vierkant) om onderling te vergelijken

Succes met vergelijken!

Plaats een reactie