We zien steeds meer mensen en kinderen een bril of lenzen dragen. En omdat een bril ook het aanzicht en eerste indruk bepaalt wil iedereen een mooie en modieuze bril hebben. Vaak wordt daarom om de 2 of 3 jaar een andere bril gekocht.

Opticiens weten dit ook. Daarom wordt vooral aan het einde van het zorgjaar veel reclame gemaakt om nog even te profiteren van de aanvullende verzekeringen brillen & lenzen. Vergoedingen voor een aanvullende ziektekosten verzekering brillen & lenzen kunt u eenvoudig en snel bekijken via onze zorgvergelijker. U kiest voor de aanvullende dekking brillen & lenzen en de goedkoopste zorgverzekering voor brillen & lenzen komt bovenaan in de zorgvergelijker!

Bril vergoeding basisverzekering 2025

Een brilvergoeding vanuit de basisverzekering is enkel mogelijk bij medische noodzaak. Het gaat dan om speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen. In alle andere gevallen dient u een aanvullende verzekering voor brillen & lenzen af te sluiten. Daarmee heeft u dan dekking voor een gewone bril en contactlenzen. Of u betaalt de kosten zelf.

Wanneer is sprake van medische noodzaak? Daarvan kan sprake zijn als de oogarts in het ziekenhuis een indicatie stelt over het aanwezig zijn van medische noodzaak. Enkele indicaties zijn:

  1. Een afwijking van meer dan 10 dioptrieën
  2. Een lensafwijking na operatie
  3. Schade door medische ongeval of een ongeluk
  4. Sterke bijziendheid (meer dan 6 dioptrieën)

Meestal zijn bovenstaande voorwaarden niet van toepassing. U moet voor een vergoeding dan een aanvullende verzekering brillen & lenzen afsluiten.

Aanvullende brilvergoeding 2025

Via de aanvullende verzekering voor brillen & lenzen krijgt u voor een periode (meestal 2 jaar of 3 jaar) een maximum bedrag vergoed. Of een maximaal bedrag gedurende een bepaalde periode.

De brilvergoeding is afhankelijk van het aanvullende pakket. Niet alle verzekeraars vergoeden hetzelfde. Let op dat de vergoeding afhankelijk is van of u een complete bril koopt of alleen een montuur, en welke sterkte u bril heeft, waar u de bril koopt en of u een korting krijgt (gecontracteerde opticien). Check de polisvoorwaarden om erachter te komen welke opticiens zijn gecontracteerd.

Let op dat de brilvergoeding valt binnen een aanvullende pakket. De premie van een aanvullende verzekering is bijna altijd hoger dan de vergoeding voor brillen & lenzen. Als u zich alleen voor een bril of lenzen verzekert dan kunt u beter zelf een bril kopen.

Brilvergoeding tot 18 jaar (kinderen)

Uw kinderen kunt u gratis meeverzekeren bij de ouder met de hoogste dekking. Zo hebben zij dezelfde dekking. Alleen met een aanvullende verzekering is ook uw kind verzekerd voor een bril of lenzen. Maar de brilvergoeding zit niet meer in de basisverzekering.

Brilvergoeding vergelijken met hoogste vergoeding

Via onze zorgvergelijker komt u direct te weten wat de brilvergoeding is per verzekeraar. Geef in de vergelijker aan dat u vergoeding wilt voor brillen & lenzen. U krijgt een overzicht van verzekeraars met de hoogste brilvergoeding. Het is belangrijk om te gaan vergelijken omdat premies en inhoud van aanvullende pakketten enorm verschillen en ieder jaar worden herzien.

Alle brilvergoedingen vergelijken?

Wilt u weten of uw huidige zorgverzekering het beste past bij uw situatie en het aankomende zorgjaar?  Op onze website kunt u eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken. Geef aan wat u belangrijk vindt in onderstaande zorgvergelijker. Deze zorgvergelijker toont daarna welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past. Vul hieronder uw gegevens in en bekijken hoeveel u kunt besparen op uw huidige zorgverzekering. Vergelijken loont altijd! Elk jaar veranderen immers ook de voorwaarden van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.