Studenten Zorgverzekering 2025

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Een goedkope ziektekostenverzekering (ook wel zorgverzekering) voor jongeren en studenten is een zorgverzekering helemaal op maat gemaakt voor mensen tussen de 18 en 30 jaar. Nooit meer betalen voor zorg waar je nooit gebruik van maakt en wel een goede vergoeding krijgen voor zorg die je nodig hebt.

De ziektekostenverzekeringen voor jongeren en studenten zijn zó goedkoop dat je winst maakt met je zorgtoeslag! Maak je nooit gebruik van zorg? Of dek je de zorg die je wel nodig hebt met een aanvullende verzekering? Kies dan voor een vrijwillig eigen risico en bespaar honderden euro’s op je zorgverzekering.

Wat is een studenten ziektekostenverzekering?

Een studenten ziektekosten verzekering (ook wel zorgverzekering genoemd) is een zorgverzekering afgestemd op de zorgbehoefte van studenten. Voor ziektekosten verzekeraars zijn studenten een aparte doelgroep met lage kosten en weinig zorgvraag. Zorgverzekeraars spelen daarop in door een zorgverzekering studenten aan te bieden. Dergelijke verzekeringen hebben ene lagere premie en sluiten aan bij het budget van studenten. Ook zijn de (aanvullende) pakketten ingericht op de lifestyle van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan veel voorkomende vergoedingen bij jongeren zoals anticonceptie, fysiotherapie en (tand) zorg in het buitenland.

Voordat je een ziektekostenverzekering  studenten afsluit is het verstandig om te bedenken of je veel zorg nodig hebt. Het soort polis bepaalt hoeveel zorgkeuze je hebt. Check vooraf of je in jouw buurt naar elk ziekenhuis en zorgverlener kunt voor planbare zorg. Welke zorg denk je straks nodig te hebben en sluit dit aan op jouw specifieke zorgbehoefte?

Wanneer is studenten zorgverzekering verplicht?

18 jaar geworden? Gefeliciteerd! Je hebt nu veel meer rechten en mag nu veel zelf beslissen. Maar helaas komen daarmee ook plichten zoals je verzekeren voor een ziektekostenverzekering. De studenten ziektekostenverzekering is verplicht vanaf je 18e verjaardag. Tot je 18e verjaardag was je gratis meeverzekerd met je ouders. Je kunt dit ook nog even zo laten maar dat betekent wel dat je misschien meer premie betaald dan nodig. Je ouders zijn verzekerd voor zorg die jij waarschijnlijk nog helemaal niet nodig hebt. Ga daarom in elk geval vergelijken en kijk hoeveel je kunt besparen.

Moet je van je ouders zelf een zorgverzekering afsluiten? Doe dit dan binnen een maand na je verjaardag. Je premieplicht gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Eenmaal afgesloten dan gelden weer de normale regels. Dus vanaf half november tot 31 december vergelijken en overstappen naar een andere ziektekostenverzekering.

Zorgverzekering: Korting voor studenten

Welke mogelijkheden zijn er voor studenten om te besparen op de ziektekostenverzekering? Door te gaan vergelijken en de verschillende verzekeraars te bestuderen ontdek je dat er diverse mogelijkheden zijn om te besparen voor jongeren en studenten.

1. Kies voor een studentenzorgverzekering. Een aantal zorgverzekeraars hebben speciale pakketten samengesteld voor jongeren en studenten. Daarin zitten dekkingen die studenten ook echt nodig hebben zoals fysio, anticonceptie en zorg in het buitenland.
2. Sluit je aan bij een collectief. Via een collectieve studenten zorgverzekering krijg je 5% korting op de basisverzekering.
3. Steeds meer verzekeraars passen leeftijdskorting toe. Zolang je onder de 30 jaar bent betaal je minder voor je zorgverzekering.
4. Kies voor internetlabel. Dit zijn de prijsvechters die vallen onder een groot concern. En dat heeft zo zijn voordelen. Dienstverlening wordt dan volledig online geregeld. Daardoor kan ziektekosten verzekering voordelig aangeboden worden.
5. Sluit vrijwillig eigen risico af. Hiermee kun je flink besparen op je maandelijkse zorgpremie. Tot wel €20,- per maand. Doe dit als je weinig ziektekosten verwacht.

Aanvullende Ziektekostenverzekering Studenten

Voor jongeren en studenten is een aanvullende zorgverzekering meestal niet nodig. Met een basisverzekering ben je gedekt voor noodzakelijk zorg. Vergoedt de basisverzekering voor jou niet voldoende omdat je regelmatig extra zorg nodig hebt? Sluit dan een aanvullende ziektekostenverzekering af. Controleer goed of dit wel voordelig is voor jou. Ga je twee keer per jaar naar de tandarts en heb je verder nooit gaatjes? Betaal je tandartskosten dan zelf. Dat is voordeliger. Dit geldt eigenlijk ook voor een aanvullende ziektekostenverzekering fysiotherapie of brillen & lenzen.

Vergoeding anticonceptie

Anticonceptie wordt niet alleen vergoed door een aanvullende ziektekostenverzekering. Ook de basisverzekering vergoed anticonceptie, namelijk tot 21 jaar. Kosten hiervoor vallen wel onder het verplicht eigen risico. Vanaf 21 jaar kan jij je aanvullend verzekeren voor anticonceptie. De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar.

Vanaf 21 jaar worden kosten voor anticonceptie niet meer vergoed. De kosten voor anticonceptie vallen dan onder het verplicht eigen risico. Hierdoor moet je alsnog een groot deel zelf betalen. Daarnaast geldt mogelijk een eigen bijdrage. Voor deze kosten kan jij je aanvullend verzekeren.

Vergoeding fysiotherapie

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie tot 18 jaar. Als je veel sport of een aandoening hebt kan is fysiotherapie veel bijdragen. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan moet je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. De vergoedingen (maximum bedrag en aantal behandelingen) verschillen sterk per zorgverzekeraar. In hoeverre jou behandelingen worden vergoed hangt af van het aantal behandelingen of een jaarlijkse maximale vergoeding.

Wanneer en waarom je voor fysiotherapie kiest hangt af van de omstandigheden. Maar meestal volg je fysiotherapie met het oog op de toekomst. Je wilt weer optimaal kunnen functioneren en je wilt daarom preventief klachten/blessures voorkomen. Of een verkeerde houding corrigeren. Of het lichaam laten herstellen van bestaande klachten. Want zonder voldoende rust en herstel kan je blijvende schade veroorzaken.

Vergoeding orthodontie

Beugels worden niet standaard vergoed vanuit de zorgverzekering. Hiervoor moet een aanvullende verzekering afgesloten worden. Tarieven worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Redenen voor een beugel lopen sterk uiteen. Misschien heb je als kind een beugel gehad en zijn je tanden toch weer scheef gaan staan. Of had jij (of je ouders) niet de financiële middelen voor een beugel. Kosten voor orthodontie zijn erg duur. Gemiddeld liggen de kosten voor orthodontie tussen de €2.000,- en €3.000,- Deze kosten kun je gelukkig gespreid betalen omdat de behandeling meestal zo’n twee jaar duurt. Daarom is het belangrijk een goede aanvullende verzekering af te sluiten.

Let wel op de vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Vaak wordt een eenmalig bedrag vergoed dat doorgaans tussen €500 en €2.000 ligt. Tevens wordt niet altijd 100% van de kosten vergoed maar een percentage van de behandelingskosten. Vergelijk de premie tussen zorgverzekeraars!

Studenten zorgverzekering met €885 eigen risico

[table id=18 /]

(Extra) Aanvullend Studenten

Wanneer je ook dekking zoekt voor aanvullende zorg zoals fysiotherapie, anticonceptie, ongevallen in het buitenland of ongevallen tijdens wintersport, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Onderstaande aanvullende ziektekostenverzekering hebben ieder geval dekking voor: fysiotherapie, ongevallen buitenland en anticonceptie.

Met een basisverzekering ben je niet verzekerd voor alle medische zorg. Bepaalde zorg kun je daarom aanvullend verzekeren. Je kunt je bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor tandartskosten, fysiotherapie, anticonceptie en spoedzorg buitenland. Deze aanvullende zorg bieden verzekeraars vaak aan in aanvullende pakketten. Voor studenten hebben verzekeraars pakketten beschikbaar met een dekking die past bij jongeren en studenten tegen een scherpe premie.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar