Alles wat je moet weten
Alles wat je moet weten
Kraamzorg ziektekostenverzekering 2025
Verwacht u binnenkort de geboorte van een zoon of dochter? Dan is het verstandig om naar uw zorgverzekering te kijken. Want een kraamhulp en verloskundige die u tijdens en na de geboorte bijstaan moeten toch betaald worden. Een deel van de vergoeding voor kraamzorg komt uit de basisverzekering. Daarnaast geldt een eigen bijdrage. Daarvoor kunt u een aanvullende verzekering kraamzorg afsluiten. Via onze zorgvergelijker kunt u eenvoudig de goedkoopste ziektekosten verzekering met kraamzorg vinden en afsluiten.
Goedkoopste ziektekostenverzekering 2025
Opzoek naar de goedkoopste ziektekostenverzekering van 2025? Via onderstaande button komt u uit op de pagina met de goedkoopste opties.
Kraamzorg in de basisverzekering 2025
De basisverzekering is al behoorlijk uitgekleed. Toch is een vergoeding voor kraamzorg nog onderdeel van de basisverzekering. Maar u betaalt wel een eigen bijdrage. Vanuit de basisverzekering heeft u recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Deze uren mag u verdelen over 8 tot 10 dagen. Gerekend vanaf de dag van de bevalling. Als u (verwacht) in het ziekenhuis te bevallen dan worden de dagen in het ziekenhuis in mindering gebracht op het maximaal aantal dagen kraamzorg. Als u drie dagen in het ziekenhuis verblijft dan resteren 7 dagen kraamzorg aan huis.
Eigen bijdrage kraamzorg 2025
De hoogte van de eigen bijdrage kraamzorg verschilt tussen kraamzorg die je thuis ontvangt en kraamzorg die u in het ziekenhuis ontvangt. Bij een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak geldt geen eigen bijdrage voor kraamzorg in het ziekenhuis.
In 2025 is de wettelijke eigen bijdrage kraamzorg thuis 4,40 euro per uur. Bij een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak is dit 19,00 euro per uur /per kind en 19,90 voor de moeder. Totaal 38 euro per uur.
Voor kraamzorg thuis geldt een eigen bijdrage van 7,60 per uur.
Kraamzorg en eigen risico
Geldt naast de eigen bijdrage ook het eigen risico voor kraamzorg? Nee, voor kraamzorg uit de basisverzekering geldt geen eigen risico. Bent u aanvullend verzekerd voor kraamzorg? Ook dan is een eigen risico niet van toepassing.
Aanvullende verzekering kraamzorg 2025
Via de aanvullende ziektekosten verzekering kraamzorg kunt u de eigen bijdrage vergoed krijgen. Daarnaast bieden sommige verzekeraars ook een vergoeding voor extra kraamzorg uren.
De vergoeding en inhoud verschilt per verzekeraar. Veel verzekeraars bieden ook vergoeding voor couveuse-nazorg, borstvoedingscursus en lactatiekundig advies. Het is dus echt zaak om de aanvullende verzekering kraamzorg kritisch te gaan vergelijken! Dit doet u via onze zorgvergelijker. U kunt aangeven of u kunt dit doen door de specifieke dekking kraamzorg op te zoeken en toe te voegen.
Toelichting: Totaal kraamzorg is meestal zo’n 45 uur. De wettelijke eigen bijdrage is €4,80 per uur. Daarvoor kun jij je verzekeren. Dus 45*4,80=216. Je zou dus voor maximaal 250 euro een aanvullende verzekering kunnen nemen. Niet meer!
Kosten kraamzorg verzekeren
De kosten van kraamzorg bestaan niet alleen uit kraamhulp. Voor kraamzorg moet u zich inschrijven en is een intake nodig. Een intake thuis kost 70 euro, telefonisch is dat 25 euro. Inschrijving kost 45 euro. Assistentie – ook wel partusassistentie genoemd – kost tussen 80 euro en 90 euro.
Wanneer moet u kraamzorg regelen?
Kraamzorg regelt u het beste bij zo’n drie maanden zwangerschap. Of tot uiterlijk 20 weken zwangerschap. U gaat dan op zoek naar een kraamcentrum waar u zich prettig bij voelt. Ook moet u rekening houden met de polis van uw basisverzekering. Heeft u een naturapolis? Dan krijgt u mogelijk niet alle kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor moet u dan naar een kraamcentrum waar uw zorgverzekeraar afspraken mee gemaakt heeft.
Een kraamcentrum gevonden? Dan volgt bij 7 maanden zwangerschap een intakegesprek bij de kraaminstelling. Tijdens de intake wordt onder andere bepaald hoeveel uren kraamzorg u waarschijnlijk nodig zult hebben. Na de bevalling wordt dit nogmaals beoordeeld. Het aantal uren kan dan nog worden bijgesteld.
Zorgverzekering met kraamzorg 2025 vergelijken
Bent u zwanger of verwacht u zwanger te worden? Dan wilt u misschien een aanvullende verzekering kraamzorg. Uw ziektekosten verzekering kunt u alleen in de laatste 6 weken van het jaar nog aanpassen voor het volgende jaar. De basisverzekering biedt wel een vergoeding maar de hoogte hangt af van uw polis en de eigen bijdrage. Gebruik onze zorgvergelijker om de best passende ziektekosten verzekering met kraamzorg voor uzelf te vinden!
Ben is al meer dan 25 jaar actief in de verzekeringsbranche, met een specifieke focus op ziektekostenverzekeringen. Hij heeft diverse websites in de zorgsector opgericht en schrijft sinds 2010 over ziektekostenverzekeringen, gezondheidszorg en ouderenzorg in Nederland.
Snel 34 zorgverzekeringen vergelijken
Aanvullende premie vanaf 8,90 p/m
Bespaar jaarlijks tot € 884,-
... de beste deals voor jou