Eigen Bijdrage

Eigen Bijdrage

Naast het eigen risico en het vrijwillig eigen risico kennen we de eigen bijdrage. Maar wat is het verschil? Wat is de eigen bijdrage precies?

De eigen bijdrage is een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten die u zelf moet betalen en staat los van het eigen risico. De overheid bepaalt voor welke zorgkosten uit de basisverzekering de eigen bijdrage geldt.  De eigen bijdrage betaalt u altijd eerst voordat het restant ten laste komt van het eigen risico. De eigen bijdrage is vaak van toepassing op medicijnen (kosten apotheek), hulpmiddelen zoals brillen of lenzen en hoortoestellen, hulpmiddelen als een kunstgebit en orthopedische schoenen maar ook kraamzorg en zittend ziekenvervoer.

U kunt zich voor de eigen bijdrage verzekeren door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico:

  • De eigen bijdrage wordt voor een aantal zorgvormen per jaar vastgesteld door de overheid terwijl het eigen risico geldt voor zorgkosten uit de basisverzekering.
  • Het eigen risico is een jaarlijks vastgesteld bedrag terwijl de eigen bijdrage kan verschillen op basis van de zorgkosten die u maakt.
  • Kosten die ten laste van het eigen risico komen verlagen het totale eigen risico terwijl de eigen bijdrage iedere keer opnieuw van toepassing is.

Via deze website kunt u gemakkelijk vergelijken wat de beste zorgverzekering is met of zonder eigen risico. De eigen bijdrage kunt u aanvullend verzekeren. Vergelijk uw zorgverzekering op ziektekosten-vergelijken.nl!