Aanvullende ziektekosten verzekering 2024

Met een aanvullende ziektekostenverzekering (ofwel zorgverzekering) heeft u een extra verzekering voor zorg die niet door de basisverzekering wordt gedekt. Een aanvullende ziektekosten verzekering sluit u af bovenop de basisverzekering. Een aanvullende ziektekosten verzekering is niet verplicht. Maar sluit u af voor zorg die u verwacht te gaan maken. Bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Een aanvullende ziektekosten verzekering kiest u dus zelf. U doet dat op basis van specifieke wensen en behoeften. Veel Nederlanders kiezen ervoor om zich aanvullend te verzekeren.

Aanvullende Ziektekostenverzekering 2024 vergelijken

Wilt u een ziektekosten verzekering met de voordeligste premie en de beste aanvullende dekking? Waarschijnlijk wel... maar wilt u dat allemaal zelf uitzoeken? Nee! Gebruik daarom onze gratis vergelijk- en overstapservice. Daarmee stapt u zorgeloos over naar een andere (betere) zorgverzekeraar met aanvullende ziektekosten verzekering. In onze zorgvergelijker wordt zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering meegenomen. U kunt op die manier makkelijk vergelijken en de ziektekosten verzekering vinden die het beste bij u past. Maak gebruik van de filters en geef aan welke dekking u nodig heeft. De goedkoopste ziektekosten verzekering staat altijd bovenaan. Klik op de blauwe button hieronder om naar onze zorgvergelijker te gaan.

Wat is een aanvullende ziektekosten verzekering?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht en kiest u zelf. Het is verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld fysiotherapie of brillen & lenzen. Zorgverzekeraars mogen zelf de voorwaarden en en vergoedingen bepalen. Ook de premie stellen zij vast. Welke zorg wordt vergoed verschilt per aanvullende verzekering. Let op dat de goedkoopste ziektekosten verzekeraar soms maar 60% van de rekening vergoed terwijl andere verzekeraars uw zorgnota volledig vergoeden. Ga daarom vergelijken!

Geen wettelijk eigen risico of eigen bijdrage 

Veel mensen vragen zich af of er een eigen risico geldt bij een aanvullende verzekering. Het antwoord is nee. Er geldt geen wettelijk verplicht eigen risico bij een aanvullende ziektekosten verzekering. Dat geldt alleen voor de basisverzekering.

Soms vergoedt de ziektekosten verzekeraar maar een deel van de kosten. Het overige deel betaalt u dan zelf. Dit kunt u zien als een eigen bijdrage. Maar er is geen wettelijke eigen bijdrage zoals bij de basisverzekering.

Geen acceptatieplicht

De aanvullende verzekering is een zaak van de zorgverzekeraar zelf. De overheid bepaalt alleen de inhoud van de basisverzekering. Daarmee komt de acceptatieplicht te vervallen. Een ziektekosten verzekeraar mag u dus weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook mogen zij vooraf een aantal vragen stellen voordat zij u accepteren. Er geldt namelijk een medische acceptatie. In de praktijk komt dit nauwelijks voor.  Voor de aanvullende verzekering bent u dus afhankelijk van uw zorgverzekeraar omtrent premie, dekking en acceptatie.

Aanvullende verzekering bij andere zorgverzekeraar

U bent niet verplicht om de aanvullende ziektekosten verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. U mag de aanvullende ziektekosten verzekering afsluiten bij een andere verzekeraar dan die van uw basisverzekering. Een aantal zorgverzekeraars berekenen een hogere premie als u alleen een aanvullende ziektekosten verzekering afsluit. Sommige zorgverzekeraars staan het niet toe om alleen een aanvullende ziektekosten verzekering af te sluiten!

Wel of geen aanvullende verzekering?

Moet ik nu wel een geen aanvullende ziektekosten verzekering afsluiten? Met die vraag worstelen veel mensen ieder jaar opnieuw. En welke aanvullende zorgverzekering gaat u dan afsluiten? Wij geven u graag meer duidelijkheid.

Allereerst bepaalt u zelf of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Daarvoor kunt u het best een inventarisatie maken van de zorgkosten die u het aankomende jaar verwacht. En die niet onder de basisverzekering vallen. Vervolgens gaat u na of de premie van de aanvullende ziektekosten verzekering opweegt tegen de vergoeding.

Indien u besluit een aanvullende verzekering af te sluiten, is het zaak de verschillende zorgverzekeraars te vergelijken. Dit kan geheel gratis met onze complete vergelijkingsmodule. Doe dit ieder jaar. De verzekeraars kunnen immers ieder jaar de premie, inhoud en vergoedingen wijzigen.

In onze zorgvergelijker ziet u precies zien of u specifiek voor bepaalde zorg verzekerd bent of dat u een breed aanvullend pakket afsluit waarin meer zorg wordt vergoed die u eigenlijk niet nodig hebt. Handig toch?

Dus wanneer wel een aanvullende verzekering? Als u zorg nodig denkt te hebben en het duurder is om deze zelf te betalen dan u hiervoor te verzekeren. Meestal ook als u het afgelopen jaar al zorg nodig had die niet in de basisverzekering viel zoals extra tandartskosten en meerdere fysiobehandelingen. Of bij zwangerschap. Maar vooral als u over het algemeen veel zorg nodig hebt. Als u van tevoren weinig (extra) zorgkosten verwacht is het niet aan te raden om u extra aanvullend te verzekeren.

Aanvullende ziektekostenverzekering kiezen

Als u besluit een aanvullende ziektekosten verzekering te kiezen dan moet u afwachten of u geaccepteerd gaat worden. Er kunnen namelijk aanvullende vragen gesteld worden. Vooral bij de wat duurdere aanvullende ziektekosten verzekeringen is dat het geval. Voor de meest populaire pakketten (indien niet uitgebreid) wordt u vaak wel geaccepteerd. Wat zijn de meest populaire pakketten? Bij een basisverzekering kunt u de volgende 4 populaire aanvullende zorgverzekeringen kiezen. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden. Check dit via onze vergelijker.

Aanvullend ziektekosten fysiotherapie

Bij langdurige (chronische) klachten of een blessure kan fysiotherapie helpen bij het herstel. Of u fysiotherapie nodig hebt kunt u zelf vaak het beste bepalen. Bent u blessuregevoelig? heeft u chronische lichaamspijn? Indien u zich regelmatig (verwacht) te behandelen dan kan een aanvullende fysiotherapieverzekering interessant voor u zijn. Het is dan wel even de vraag of u meer dan 6 behandelingen verwacht. Dan kan het voordeliger zijn een aanvullende ziektekosten verzekering af te sluiten in plaats van deze los te betalen.

Aanvullend ziektekosten tandarts

Vanuit de basisverzekering worden tandartskosten voor volwassenen niet vergoed. Omdat veel mensen meer waarde hechten aan een (gezonde) en stralende glimlach is dit de meest gekozen aanvullende verzekering. Het is per persoon afhankelijk of een aanvullende tandartsverzekering voordeliger is. Gaat u alleen voor de periodieke controle en heeft u weinig tot geen extra behandelingen? Dan is een aanvullende tandverzekering meestal niet aan te raden. Verwacht u regelmatig een bezoek aan de tandarts? Heeft u regelmatig gaatjes? Dan is een aanvullende dekking voor tandartskosten wel handig.

Aanvullend ziektekosten brillen & lenzen

Is meestal niet aan te raden. Want als u alleen voor brillen & lenzen extra dekking wilt dan betaalt u vaak ook voor andere zorgkosten. Brillen & lenzen zijn meestal onderdeel van een uitgebreide aanvullende verzekering. U betaalt vaak veel premie voor dekking die u niet gaat gebruiken. Vaak is het dan voordeliger om de bril zelf te betalen. Meestal is het ook nog zo dat u voor recht op een vergoeding alleen terecht kunt bij bepaalde opticiens. En daarnaast geldt ook dat er pas recht is op vergoeding bij een minimale afwijking van uw ogen. Onderzoek dit dus goed!

Aanvullend ziektekosten zwangerschap en geboorte

De geboorte van een baby is speciaal. En ouders willen het beste voor hun (pasgeboren) kind. En voor henzelf. Daarom kiezen veel vrouwen voor een aanvullende dekking zwangerschap. Want hoewel de basisverzekering sommige kosten dekt, zijn dit lang niet alle kosten. De aanvullende verzekering dekt bijvoorbeeld een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, zwangerschapscursussen en zwangerschapsyoga. Ook kosten voor kraamhulp worden vaak met een maximum bedrag per dag vergoed. Voor jonge stellen die een kinderwens hebben interessant genoeg om goed te onderzoeken.

Aanvullend ziektekosten voor kinderen?

Voor kinderen is het niet nodig een aparte aanvullende ziektekosten verzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Ouders doen er verstandig aan om de kinderen bij te schrijven op de zorgverzekering van de ouders met de hoogste dekking. Ook betaalt u voor uw kind(eren) geen eigen risico.

Meer informatie over de aanvullende verzekeringen?

Aanvullende ziektekostenverzekering tussentijds wijzigen of opzeggen

Een basisverzekering en aanvullende verzekering kunt u afsluiten t/m 31 december voor het volgende jaar. Een ziektekosten verzekering loopt dan van 1 januari tot 31 december. Tussentijds wijzigen van een zorgverzekering is meestal niet mogelijk. Meestal, dus er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u zwanger bent, gaat verhuizen of samenwonen, gaat scheiden of met pensioen dan wel uw baan verliest. Ga er wel vanuit dat u moet kunnen bewijzen dat dit ook echt aan de hand is.

Het opzeggen van de aanvullende verzekering is om dezelfde reden niet mogelijk. U sluit een verzekering af voor een jaar. Opzeggen kan. Doet u dat voor 1 januari dan bent u niet meer aanvullend verzekerd. Of u kiest ervoor om de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten. Ook hier gelden weer een paar uitzonderingen: u bent 18 jaar geworden, gaat scheiden, komt uit militaire dienst of komt terug uit het buitenland.

Aanvullende ziektekosten 2024 afsluiten?

Een aanvullende ziektekosten verzekering afsluiten? Vergelijk dan eerst alle zorgverzekeraars. Zij kunnen immers zelf bepalen wat de inhoud, dekking en premie van de aanvullende verzekering is. Dekkingen en vergoedingen tussen zorgverzekeraars lopen sterk uiteen! Met onze gratis vergelijkingsmodule kunt u een afgewogen keuze maken die past bij uw situatie!