Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2023

Een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen zorgt ervoor dat u niet vanwege de kosten uw behandeling moet stoppen. Gelukkig zien we steeds meer dat ook in wetenschappelijke onderzoeken naar voren komt dan alternatieve geneeswijzen en bepaalde behandelingen die daaronder vallen een meerwaarde kunnen hebben bovenop reguliere behandelingen.

Helaas worden alternatieve geneeswijzen nog niet vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor moet een aparte aanvullende ziektekosten verzekering worden afgesloten.

Erkende alternatieve geneeswijzen

Wat zijn nu erkende alternatieve geneeswijzen? Want daarvoor kunt u zich alleen maar verzekeren. Inmiddels zijn zorgverzekeraars wel wat voorzichtiger met vergoeding van alternatieve geneeswijzen.

De meest gebruikte en bekende vormen van alternatieve geneeswijzen die daadwerkelijk bewezen zijn worden nog steeds vergoed:

 • Acapunctuur
 • Antroposofie
 • Auriculotherapie
 • Chiropractie
 • Flebologie
 • Haptonomie
 • Homeopathie
 • Hypnotherapie
 • Kindertherapie
 • Kinesiologie
 • Manuele therapie
 • Musculoskeletale geneeskunde
 • Orthomanuele geneeskunde
 • Ostheopatie
 • Psychologische behandelingen
 • Reflextherapie
 • Shiatsu

Voor alternatieve geneeswijzen raden wij aan om voor een vergoeding van €250,- te gaan wanneer u verwacht het komende jaar enkele keren hiervan gebruik te maken. Dan verdient u de extra premie tenminste terug. Want een behandeling kost gemiddeld €50,- en een aanvullende verzekering kost €180,- dus met een paar behandelingen zit je aan dit bedrag.

Wij hebben alle zorgverzekeringen die een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen geven voor u op een rij gezet. Door de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen met elkaar te vergelijken kunt u flink op uw zorgpremie besparen.

Top 5 aanvullende verzekeringen 2023

ZorgverzekeraarPakketZorgpremie p/mPremie aanvullend p/mInfo
UnivéZorg Basis + Aanvullend Goed€132,95€11,00Bekijken
AnderzorgBasis + Extra€134,75€15,95Bekijken
ProLifePrincipe Polis Budget + Mediumpolis€152,45€20,50Bekijken
Zilveren KruisBasis Budget + Aanvullend 2 sterren€131,95€20,75Bekijken
De FrieslandAlles Verzorgd Polis + AV Standaard€138,95€15,50Bekijken

Vergoeding €200 per jaar, €40 per dag/behandeling

Alternatieve geneeswijzen verzekeren?

Bent u al onder behandeling van een alternatief genezer? Dan kan het verstandig zijn om u volgend jaar aanvullend te verzekeren voor de alternatieve zorg die u afneemt bij een zorgverlener. Check bij uw huidige ziektekosten verzekeraar of zij uw behandeling specifiek vergoeden. Het kan namelijk zo zijn dat de ene ziektekosten verzekeraar uw behandeling wel vergoed en een andere verzekeraar niet. Dit komt omdat er aanvullende verzekeringen bestaan per soort alternatieve geneeswijze. Bekijk dus altijd van te voren waar u op zoek naar bent.

Daarnaast die u nog op een aantal andere punten te letten:

-De alternatieve genezer moet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging. Dit voorkomt dat de alternatieve genezer buitensporige tarieven rekent en ook dat de zorgverzekeraar uw zorgnota vergoed.

-Uw verzekering dekt alle kosten voor alternatieve zorg samen. Dus zowel de behandeling alsook de medicijnen.

-Er geldt meestal een maximale vergoeding per behandeling en per kalenderjaar.

Houd er verder rekening mee dat er grote verschillen bestaan tussen ziektekosten verzekeraars. Dit verschil kan wel oplopen tot €750 per jaar. Kijk ook goed naar de maximale vergoeding per dag en per jaar.

Alternatieve geneeswijzen vergelijken

Met onze zorgvergelijker kunt u prima vergelijken op basis van alternatieve geneeswijzen. Bij aanvullende verzekeringen geeft u aan dat u zich aanvullend wilt verzekeren voor alterantieve geneeswijzen. Samen met de overige ingevulde gegevens wordt dan op zorgverzekeringen geselecteerd die het beste past bij uw situatie en zorgwensen.

 

Alternatieve geneeswijzen Vergelijken

Let op! Er geldt geen acceptatieplicht voor een aanvullende verzekering. Voor het afsluiten van een aanvullende verzekering kan de ziektekosten verzekeraar u een aantal vragen stellen. Op basis van de gegeven antwoorden zal men bepalen of u in aanmerking komt voor de aanvullende zorgverzekering alternatieve geneeswijzen.

Plaats een reactie