Ziektekostenverzekeraars
[top-3]Zoals u op de pagina ‘Preferentiebeleid’ hebt kunnen lezen, zijn er veel verzekeraars die een voorkeursbeleid hanteren ten aanzien van zorgverleners en geneesmiddelen. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen ‘labelpreferentie’ en ‘prijspreferentie’, waarbij voor de laatste optie weer onderscheid gemaakt kan worden tussen ‘laagste prijsgarantie’ en het ‘pakjesmodel’.
Om het voor u eenvoudig te maken, volgt hieronder een overzicht (2018) van zorgverzekeraars en het preferentiebeleid dat zij hanteren. Let er op dat dit kan wijzigen, dus controleer altijd goed de voorwaarden van uw huidige zorgverzekeraar of van de zorgverzekeraar waar u mogelijk naar wilt overstappen.
Preferentiebeleid (zorgverzekeraar beslist)
De verzekeraars CZ, Menzis en VGZ(Univé) hebben een preferentiebeleid. Dit wil zeggen dat zij alleen medicijnen vergoeden die door hen als voorkeursmedicijn zijn bestempeld. Op de website van de betreffende verzekeraar is te vinden om welke medicijnen het gaat. Omdat een verzekeraar dit zelf bepaalt kan de lijst met medicijnen dus verschillen.
Let op! Een zorgverzekeraar kan wel een preferente merk medicijn aanwijzen maar als u voor een bepaalde kleurstof allergisch bent en niet zonder het medicijn kan, dan is er sprake van een medische noodzaak. Je kunt dan een ander medicijn gebruiken welke dan alsnog vergoed wordt door de verzekeraar.
Bij het pakjesmodel, laagste prijsgarantie en historische tarieven model beslist de apotheek op basis van gemaakte afspraken welk merk van een bepaalde medicijn wordt vergoed.
Pakjes model (IDEA-contract) of Labelpreferentie
Bij het pakjes model of labelpreferentie hebben zorgverzekeraars een vaste gemiddelde vergoeding met gecontracteerde apothekers afgesproken. Er wordt niet gekeken naar soort of merk medicijn en medische noodzaak.
Pakjes model (IDEA-contract): De zorgverzekeraars sluiten contracten af met apothekers voor het verstrekken van een vooraf bepaalde hoeveelheid geneesmiddelen tegen een vaste gemiddelde vergoeding. De apotheker bepaalt welk medicijn wordt uitgegeven. Bij voorkeur zal men het goedkoopste medicijn verstrekken om geen verlies te maken.
Labelpreferentie: Uit een groep merken van geneesmiddelen bepaalt de verzekeraar het merk dat wordt vergoed. Meestal is dat de fabrikant met de meest gunstige prijsafspraken. Aangesloten apothekers moet bij deze verzekeraar dit specifieke medicijn leveren.
Meestal vallen preferente middelen niet onder het eigen risico, wat gunstig is voor de patiënt.
Pakjesmodel of labelpreferentie (keuze van apotheker):
Avéro Achmea, Interpolis, OZF Achmea, Pro Life, Zilveren Kruis Achmea, Ziezo
Labelpreferentie (waarbij geen eigen risico geldt voor voorkeursmedicijnen):
VGZ, Univé, Bewuzt, Zekur, IZZ, IZA(natura), UMC, United Consumers.
laagste prijsgarantie
De apotheek bepaalt welk medicijn wordt uitgegeven. De verzekeraar vergoedt alleen het tarief van het medicijnmerk met de laagste prijs.
Laagste prijsgarantie:
[Ditzo, De Amersfoortse], De Friesland, [DSW, Stad Holland, in Twente], [Salland, Zorgdirect] [Zorg en Zekerheid, AZVZ]
[…] vallen onder één concern
Energiek is per 1 januari 2016 gestopt. Kiemer is overgenomen door de Friesland
Deels laagste prijsgarantie, deel labelpreferentie:
Deze verzekeraars hanteren een combinatie beleid:
Deels laagste prijsgarantie, deels labelpreferentie:
[Menzis, AnderZorg, FNV Menzis, PMA, HEMA] [Azivo, CZ, CZdirect, Delta Lloyd, OHRA]
[…] vallen onder één concern
Azivo is sinds 1 januari 2017 onderdeel van Menzis.
Geen Preferentiebeleid
Sommige verzekeraars hebben geen preferentiebeleid en dan kiest de apotheker een vastgesteld merk of kiest de patiënt een bepaald merk medicijn in overleg met de arts en krijgt daarvoor een vergoeding.
Geen preferentiebeleid:
[Promovendum, National Academic, Besured], IZA (restitutie), [ONVZ, PNOzorg, VvAA]
Vergoeding Medicijnen
Wat heeft u aan deze informatie? Wel, het beleid van je zorgverzekeraar bepaalt de vergoeding vanuit je zorgverzekering. De meeste medicijnen worden vergoed door de verzekeraar vanuit de basisverzekering maar per medicijn geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering.
Als de prijs van het medicijn hoger is dan de vergoeding, betaalt u een eigen bijdrage. In 2019 was de maximale eigen bijdrage 250 euro. Met een aanvullende zorgverzekering kunt u recht hebben op een vergoeding van de eigen bijdrage.
Als ook de aanvullende zorgverzekering niet vergoed dan kun je mogelijk de kosten van medicijnen aftrekken via uw belastingaangifte. [link]
Uw ziektekostenverzekering vergelijken?
Wilt u weten of uw huidige zorgverzekering het beste past bij uw situatie en het aankomende zorgjaar? Op onze website kunt u eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken. Geef aan wat u belangrijk vindt in onderstaande zorgvergelijker. Deze zorgvergelijker toont daarna welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past. Vul hieronder uw gegevens in en bekijken hoeveel u kunt besparen op uw huidige zorgverzekering. Vergelijken loont altijd! Elk jaar veranderen immers ook de voorwaarden van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.
Vul hieronder uw gegevens in en vergelijk vervolgens middels onze uitgebreide zorgvergelijker!
[top-3-footer]