Collectieve zorgverzekering

per 1 januari 2024 is de collectieve zorgverzekering niet meer toegestaan. Dat wil zeggen dat verzekeraars geen basisverzekering met collectieve korting mogen aanbieden.

De collectiviteitskorting van 5% die tot 2024 was toegestaan komt nu dus te vervallen. Toch kunt u zich nog via een collectief verzekeren. Hoe zit dat eigenlijk? En waarom zou je dat doen als de collectieve zorgverzekering verdwijnt? U leest het hier!

Verdwijnt collectieve korting helemaal?

De overheid heeft besloten om de de collectieve korting te verbieden. Vanaf 1 januari 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectieve korting meer verstrekken op de basisverzekering. Reden daarvoor is de ongelijkheid die gecreëerd wordt. Meest gehoorde kritiek is nu dat de korting op een collectieve verzekering door een ander betaald wordt.

Voor veel zorgverzekeraars was dit marketingtechnisch maar ook verzekeringstechnisch wel interessant om een collectieve korting te bieden.

Zo konden op basis van een collectief meer mensen binnen gehaald worden. Daarnaast maakt een collectief het voor de verzekeraar goedkoper om het risico te verzekeren. Tevens kunnen gemakkelijker afspraken gemaakt worden met een groep wanneer er een belangenbehartiger van die groep optreed. Maar bovenal is een grote groep makkelijker te verzekeren. Zorg kan grootschalig ingekocht worden (=goedkoper) en het risico van mensen binnen deze groep is beter te voorspellen.

Nu zorgverzekeraars geen collectieve korting meer mogen geven is een collectieve ziektekostenverzekering minder interessant.

Maar nog steeds kunt u via en collectief een zorgverzekering afsluiten; via uw werk, sportvereniging etc. Dat levert alsnog een aantal voordelen op. Zo is er bijna altijd een korting op de aanvullende ziektekostenverzekering en worden vele extra’s geboden.

Collectieve zorgverzekering 2024

Een zorgverzekering afsluiten via een collectief is dus nog steeds mogelijk. Want zonder het 5% voordeel is het nog steeds interessant vanwege de korting op de aanvullende verzekering en andere extra’s.

Denk aan korting op brillen en lenzen of ooglaserbehandelingen, of een gratis jaarlijkse gezondheidscheck. Veel zorgverzekeraars hebben tegenwoordig oog voor preventie. Dus daar kun je vele extra’s verwachten. In plaats van deze korting kunt u ook kiezen voor één van de luxe welkomstcadeaus. Bij alles geldt echter dat u goed moet kijken naar de voorwaarden, want een collectieve zorgverzekering met eventueel leuke extra’s betekent niet automatisch dat u goedkoper uit bent.

Kan uw zorgverzekering goedkoper?

Wilt u weten of uw huidige zorgverzekering het beste past bij uw situatie en het aankomende zorgjaar?  Op onze website kunt u eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken. Geef aan wat u belangrijk vindt in onderstaande zorgvergelijker. Deze zorgvergelijker toont daarna welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past. Vul hieronder uw gegevens in en bekijken hoeveel u kunt besparen op uw huidige zorgverzekering. Vergelijken loont altijd! Elk jaar veranderen immers ook de voorwaarden van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

Vul hieronder uw gegevens in en vergelijk vervolgens middels onze uitgebreide zorgvergelijker!

Plaats een reactie