Overstappen zorgverzekering na 31 december?

Bent u nog niet overgestapt van zorgverzekering? En wilt u dat wel doen? Dan kan dat nog tot 31 december. Uw zorgverzekering wordt dan door de nieuwe zorgverzekeraar stopgezet. U hoeft dat niet te doen. Veel mensen vragen zich echter of of overstappen zorgverzekering na 31 december ook nog kan. Ja dat kan. Lees hieronder verder hoe dat werkt.

Overstappen na 1 januari

Om te kunnen overstappen is het belangrijk te weten dat de oude ziektekostenverzekering vóór 31 december 23:59 opgezegd moet zijn. Anders is overstappen niet meer mogelijk. Zelf opzeggen van je ziektekostenverzekering doet u door bij uw huidige zorgverzekeraar in te loggen op de website of een brief danwel email te sturen met daarin de bevestiging van de opzegging. Overstappen zorgverzekering na 31 december kan dus!

Wilt u alleen de basisverzekering opzeggen of de aanvullende zorgverzekering? Of allebei? Let hierbij goed op het opzeggen van de aanvullende verzekering. Door alleen de basisverzekering op te zeggen kunt u nog terug naar uw oude zorgverzekeraar.

Houdt er rekening mee dat zorgverzekeraars u mogen weigeren voor de aanvullende ziektekostenverzekering. Overweeg dus goed voordat u ook de aanvullende zorgverzekering opzegt. Maar je mag er ook vanuit gaan dat wanneer je geen een aanvullende verzekering met zeer ruime dekking dat de zorgverzekeraar u accepteert.

Opgezegd? Overstappen tot 1 februari

Heeft u uw oude ziektekostenverzekering opgezegd? Dan kunt u tot 1 februari een nieuwe ziektekostenverzekering kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Losse behandelingen bij bijvoorbeeld een tandarts of fysiotherapeut vallen onder de nieuwe zorgverzekering.

Bij lopende behandelingen ligt dit iets ingewikkelder. Want wanneer sprake is van een lopende behandeling en u zegt voor 1 januari zelf de zorgverzekering op dan wordt in 2023 het eigen risico van 2022 aangesproken voor de behandeling.

Let op! Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar indien u te maken heeft met een lopende behandeling. Bekijk goed of uw nieuwe zorgverzekeraar een contract heeft met uw zorgverlener. U krijgt bij de nieuwe zorgverzekeraar (in het nieuwe jaar) mogelijk maar een deel van de kosten vergoed bij een buget, natura of combinatiepolis.

Overstappen met nog openstaande premie?

Heeft nog niet alle zorgpremie van 2022 betaald? Dan is overstappen niet mogelijk. Eerst moet u “vrij zijn” van uw betalingsverplichting. Zorg dus dat de volledige zorgpremie van 2022 vóór 31 december binnen is bij uw huidige zorgverzekeraar!

Ziektekostenverzekering vergelijken

De meest gemakkelijke optie is om vóór 31 december over te stappen van zorgverzekering. Uw oude ziektekostenverzekering wordt door de nieuwe zorgverzekeraar opgezegd. Uw nieuwe ziektekostenverzekering gaat per 1 januari direct in. Vergelijk alle ziektekostenverzekering dus op tijd zodat u goed verzekerd het nieuwe jaar in gaat!