Zorgverzekering 2019: wat is ‘eigen bijdrage’, wat is ‘eigen risico’?

Zorgverzekering 2019: wat is ‘eigen bijdrage’, wat is ‘eigen risico’?

Bent u bezig met het kiezen van de (voor u) beste en goedkoopste zorgverzekering in 2019? Dan komt u hoogstwaarschijnlijk deze twee termen tegen: ‘eigen risico’ en ‘eigen bijdrage’. Mogelijk denkt u tijdens het vergelijken van de ziektekostenverzekeringen bewust of onbewust dat het hier over hetzelfde gaat. Maar er is een duidelijk verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. U vindt hier de uitleg.

Het eigen risico in 2019
Op Ziektekosten-vergelijken.nl leest u bij Verplichte en vrijwillige eigen risico alles over het eigen risico. Over welke keuzes u hierin kunt maken, en waarop u kunt letten om zo voordelig mogelijk uit te zijn, passend bij uw eigen situatie. Op deze pagina leest u over de eigen bijdrage en wat het verschil is met het eigen risico.

Dit betekent de eigen bijdrage
U heeft alleen bij sommige zorg te maken met een eigen bijdrage. Denk hierbij aan hoortoestellen, pruiken, orthopedische schoenen, kraamzorg, ziekenvervoer of een kunstgebit. De eigen bijdrage geldt meestal ook voor contactlenzen en voor sommige medicijnen. Voor deze zorgdiensten en -producten uit het basispakket betaalt u voor een deel mee aan de totale kosten voor die zorg. Hoeveel precies, dat bepaalt de overheid. Het kabinet heeft bekend gemaakt dat in 2019 de bijdrage begrenst is met een maximum van € 250.

Pas ná het betalen van de eigen bijdrage, is de hoogte van het eigen risico van belang
Maakt u gebruik van zorg die onder de eigen bijdrage valt? Dat betaalt u altijd éérst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft, valt onder het (verplichte dan wel door u vrijwillig verhoogde) eigen risico. Het bedrag aan kosten minus de eigen bijdrage, en vervolgens minus het eigen risico, vergoedt uw zorgverzekeraar. Als er sprake is van een eigen bijdrage, dan betaalt u deze dus altijd éérst en bovenop het eigen risico.

Eigen bijdrage 2019: een rekenvoorbeeld
We geven een simpel te begrijpen voorbeeld. Stel, u heeft alleen het verplichte eigen risico van € 385. U heeft een uitneembaar, volledig kunstgebit op implantaten nodig, waarvoor de overheid een eigen bijdrage heeft vastgesteld, en wel van € 125. Het kunstgebit kost – in dit fictieve geval – € 700. U betaalt dan sowieso die € 125 zelf, als eigen bijdrage. De resterende kosten zijn dan nog € 575 (€ 700 min € 125). Hiervan betaalt u nog eens € 385 zelf: dat is namelijk uw eigen risico. Dan blijft er nog € 190 aan te betalen kosten voor dit kunstgebit over. Uw verzekeraar zal deze vergoeden.

 

Plaats een reactie