Eigen risico 2019 blijft 385 euro

Eigen risico 2019 blijft 385 euro

Ieder jaar op Prinsjesdag wordt de miljoenennota door de minister van financiën aangeboden aan de Tweede Kamer. Traditiegetrouw worden dan ook belangrijkste veranderingen in de zorg bekendgemaakt. De hoogte van het eigen risico was al bekend. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legden al in hun regeerakkoord vast dat het bedrag volgend jaar niet zal stijgen. Ook in 2019 bedraagt het eigen risico dus €385.

Wat is het (verplicht) eigen risico?
De hoogte van het (verplicht) eigen risico vormt vaak een punt van discussie. Maar wat is het eigen risico nou precies? Het eigen risico houdt in dat eventuele zorgkosten die u maakt binnen de basisverzekering tot een bepaald bedrag voor uw eigen rekening zijn. In 2019 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro. Alle kosten die u maakt tot 385 euro betaalt u dus zelf. Vrijwel alle zorg in het basispakket van uw zorgverzekering valt onder het eigen risico. Denk hierbij aan medicijnen of spoedeisende hulp. Er zijn echter ook kosten die buiten het eigen risico vallen, zoals een bezoek aan uw huisarts. Een handig overzicht van deze kosten vindt u hier. Het verplicht eigen risico binnen de basisverzekering voor de ziektekosten geldt voor elke Nederlander vanaf 18 jaar.

Vrijwillig eigen risico en eigen bijdrage
U kunt er voor kiezen om bovenop het verplicht eigen een risico een vrijwillig eigen risico in te stellen. Dit kan tot maximaal 500 euro. In dat geval wordt het zelf te betalen bedrag voor eventuele zorgkosten hoger maar krijgt u wel korting op uw zorgpremie. Als u voor 2019 weinig tot geen zorgkosten verwacht, kan dit dus voordelig zijn. Naast het eigen risico bestaat er in Nederland ook de eigen bijdrage. U leest hier meer over het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage.

Zorgpremies stijgen wel
In tegenstelling tot het eigen risico zullen de zorgpremies in 2019 naar verwachting wél gaan stijgen. Er wordt uitgegaan van een stijging van ongeveer 10 euro per maand. De stijging wordt veroorzaakt door onder andere de stijgende kosten in de zorg, de uitbreiding van het basispakket en het bevriezen van het eigen risico. De stijging wordt voor mensen met lagere inkomens (gedeeltelijk) gecompenseerd met een stijging van de zorgtoeslag.

Definitieve zorgpremies bekend op 12 november 2018
Zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 12 november 2018 om de premies en polisvoorwaarden van hun basisverzekering en aanvullende verzekeringen bekend te maken. Vanaf dan kunt u overstappen. Het is raadzaam om alle verzekeraars goed te vergelijken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de handige vergelijker op ziektekosten-vergelijken.nl. Overstappen kan tot en met 31 december. Denkt u erover om over te stappen? Lees dan deze 3 onmisbare tips bij het kiezen van uw zorgverzekering.

 

Plaats een reactie