Eigen risico 2019: welke zorg valt er wél en welke zorg valt er níet onder?

Eigen risico 2019: welke zorg valt er wél en welke zorg valt er níet onder?

In ons artikel over het eigen risico 2019 leest u over wat het verplicht eigen risico bij een basisverzekering inhoudt. Maar welke zorgkosten vallen nu eigenlijk binnen het eigen risico en welke niet? U vindt het antwoord op deze vraag in dit artikel.

Het eigen risico geldt alleen voor kosten binnen de basisverzekering
Het eigen risico geldt alleen met betrekking tot kosten in de basisverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor medicijnen of spoedeisende hulp. Kosten binnen de aanvullende verzekering vallen dus nooit binnen het eigen risico.

Voor deze zorg betaalt u géén eigen risico
In het overzicht hieronder staat de zorg waar u in 2019 géén eigen risico voor betaalt. Deze zorg valt dus binnen de premie van uw basisverzekering. Kort gezegd gaat het om voor iedereen toegankelijke, medisch noodzakelijke zorg:

-bezoek aan uw huisarts;
-kraamzorg (let op, hiervoor geldt wel een wettelijke eigen bijdrage);
-verloskundige zorg;
-wijkverpleging
-gratis bevolkingsonderzoeken (voor bijvoorbeeld borstkanker)
-griepprik bij risicogroepen

Daarnaast hoeft u uw eigen risico ook niet aan te spreken voor ketenzorg, hulpmiddelen in bruikleen van de thuiszorg of de kosten die u maakt voor nacontroles bij een orgaandonatie.

Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie en dus ook geen eigen risico.

Voor deze veelvoorkomende zorg betaalt u wél een eigen risico
Het is misschien handig om ook een aantal gevallen van veelvoorkomende medische zorg te bespreken die wél onder het eigen risico vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bezoek aan een medisch specialist, geestelijke gezondheidszorg, medicijnen, ziekenhuisopnames, operaties, ambulancevervoer en labonderzoek.

Let op: raadpleeg ook altijd uw zorgverzekeraar voor eventuele uitzonderingen van het eigen risico. Deze kunnen per zorgverzekeraar verschillen.

Eigen bijdrage
Naast het eigen risico heeft u ook te maken met de eigen bijdrage. De eigen bijdrage – de naam zegt het eigenlijk al – houdt in dat u aan bepaalde zorgkosten zelf een deel meebetaalt. Hou er rekening dat de eigen bijdrage losstaat van het eigen risico en dat de eigen bijdrage vóór het eigen risico gaat. Maakt u dus gebruik van een zorgdienst of zorgproduct waarvoor een eigen bijdrage vereist is? Dan betaalt u éérst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt onder het eigen risico. Meer informatie vindt u hier op ziektekosten-vergelijken.nl.

Bezoek ook: Vergelijkerzorg.nl

Plaats een reactie