De veranderingen in basisverzekering, eigen risico en eigen bijdrage in 2019

De veranderingen in basisverzekering, eigen risico en eigen bijdrage in 2019

Wat zijn de wijzigingen in de basisverzekering voor 2019? Hoe het zit het met de hoogte van het eigen risico? En wat zijn voor het komende jaar de aanpassingen als het gaat om de eigen bijdrage? U leest het in dit artikel.

Het eigen risico in 2019
Het eigen risico zal ook in 2019 385 euro bedragen en blijft dus gelijk ten opzichte van de afgelopen jaren. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben in hun regeerakkoord opgenomen dat het eigen risico tijdens de regeerperiode niet zal stijgen. Wilt u meer weten over het eigen risico en welke kosten onder het eigen risico vallen? U leest het in dit artikel.

Veranderingen in de eigen bijdrage in 2019
Naast het eigen risico bepaalt de overheid ook jaarlijks de eigen bijdrage. Voor 2019 heeft het kabinet voorgenomen om voor bepaalde geneesmiddelen een maximale eigen bijdrage van €250 per jaar te rekenen. De eigen bijdrage – de naam zegt het eigenlijk al – houdt in dat u aan bepaalde zorgkosten zelf een deel meebetaalt. Hou er rekening mee dat de eigen bijdrage voor het eigen risico gaat. Maakt u dus gebruik van een zorgdienst of zorgproduct waarvoor een eigen bijdrage vereist is? Dan betaalt u éérst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt onder het eigen risico. Meer informatie over het eigen risico versus de eigen bijdrage vindt u hier op ziektekosten-vergelijken.nl.

Wijzigingen basispakket 2019
Ook wat betreft het basispakket vinden er in 2019 enkele veranderingen plaats. De basisverzekering is verplicht voor iedere Nederlander en verzekert iedereen van de belangrijkste medische zorg. Volgend jaar is vergoeding voor bepaalde vormen van hulp bij overwicht in het basispakket opgenomen. Ook wordt de vergoeding van zittend ziekenvervoer ruimer en wordt oefentherapie bij COPD in 2019 vergoed vanaf de eerste behandeling. Daar staat tegenover dat bepaalde medicijnen die ook zonder recept te verkrijgen zijn, zoals paracetamol, uit het basispakket worden gehaald.

De kosten van de premie gaan volgend jaar naar verwachting met 10 euro stijgen dankzij onder andere de stijgende kosten in de zorg, de uitbreiding van het basispakket en het bevriezen van het eigen risico. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag ook zal stijgen om zo het verschil (gedeeltelijk) te kunnen ondervangen. De exacte hoogte van de zorgtoeslag blijft uiteraard afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Zorgverzekeraars zijn verplicht om uiterlijk 12 november hun premies bekend te maken. Het loont om verzekeraars goed te vergelijken en eventueel over te stappen. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Plaats een reactie