Wat houdt de basisverzekering 2019 in?

Wat houdt de basisverzekering 2019 in?

De term basisverzekering komt altijd terug bij het afsluiten van een ziektekostenverzekering. Maar wat is de basisverzekering nou eigenlijk precies? En wat wordt er in 2019 allemaal vanuit de basisverzekering vergoed? U vindt het antwoord in dit artikel.

Basisverzekering is verplicht
De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Tot 18 jaar is het betalen van premie niet nodig. Vanaf 18 jaar gaat u wel premie betalen en gaat ook het eigen risico gelden.

De basisverzekering: voor de belangrijkste, medisch noodzakelijke zorg
De basisverzekering zorgt ervoor dat alle Nederlanders verzekerd zijn van de belangrijkste, medisch noodzakelijke zorg. Zorgverzekeraars zijn dan ook verplicht om iedereen die ervoor kiest hun basisverzekering af te sluiten, te accepteren (in tegenstelling tot de aanvullende verzekering waarbij zorgverzekeraars u wel mogen uitsluiten).

Welke kosten dekt de basisverzekering?
Zoals gezegd dekt de basisverzekering de meest noodzakelijke medische zorg. De basisverzekering dekt bijvoorbeeld de kosten van een bezoek aan de huisarts of medisch specialist in het ziekenhuis. Jaarlijks bepaalt de overheid welke zorg er in het basispakket wordt opgenomen.

Wijzigingen basispakket 2019
In 2019 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende zorg: er wordt een vergoeding voor bepaalde vormen van hulp bij overwicht in het basispakket opgenomen. Ook wordt de vergoeding van zittend ziekenvervoer ruimer en wordt oefentherapie bij COPD in 2019 vergoed vanaf de eerste behandeling. Daar staat tegenover dat bepaalde medicijnen die ook zonder recept te verkrijgen zijn, zoals paracetamol, uit het basispakket worden gehaald.

Het eigen risico
Belangrijk om op te merken is dat bij de basisverzekering (voor mensen van 18 jaar en ouder) het eigen risico geldt. Het eigen risico houdt in dat eventuele zorgkosten die u maakt binnen de basisverzekering tot een bepaald bedrag voor uw eigen rekening zijn. In 2019 is dit bedrag vastgesteld op 385 euro. Alle kosten die u maakt tot 385 euro betaalt u dus zelf. Vrijwel alle zorg in het basispakket van uw zorgverzekering valt onder het eigen risico. Denk hierbij aan medicijnen of spoedeisende hulp. Er zijn echter ook kosten die buiten het eigen risico vallen, zoals een bezoek aan uw huisarts.

Bezoek ook: Vergelijkerzorg.nl