Tot wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Tot wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Geld besparen door eenvoudig over te stappen op een goedkopere zorgverzekering kan tot 31 december 2019. Overstappen is mogelijk vanaf halverwege november, wanneer de zorgverzekeraars hun premies basisverzekering bekend hebben gemaakt. Vanaf november zijn ook de polisvoorwaarden voor de aanvullende verzekeringen voor 2020 bekend. Dus tot in elk geval de laatste dag van 2019 heeft u de kans om met uw persoonlijke zorgverzekering een stuk voordeliger uit te zijn.

Wisselen van zorgverzekering kan tot eind december 2019, maar er is een uitzondering
Overstappen kan gemakkelijk via de vergelijkingsmodule van de zorgkostenverzekeringen die u vindt op Ziektekosten-vergelijken.nl. In principe heeft u, als gezegd, nog de tijd tot en met eind december 2019. Maar er is óók nog de mogelijkheid pas over te stappen tussen 1 januari en 31 januari 2020. Dus vóór uiterlijk het einde van de eerste maand van het nieuwe jaar 2020.

Pas in januari 2020 overstappen van zorgverzekering? Lees onder welke voorwaarden dit kan!
Als in januari nog wilt overstappen, moet u al wél vóór het einde van 2019 uw huidige verzekering hebben opgezegd! Kiest u er voor om uiterlijk eind januari 2020 definitief uw keuze te maken voor een nieuwe verzekering? Dan gaat deze met terugwerkende kracht in per 1 januari 2020. Wat dat betreft is er dus géén verschil met het afsluiten in een iets eerder stadium.

Meer gemak bij oversluiten zorgverzekering vóór 31 december
Een iets langere bedenktijd kan dus, al is het eenvoudiger om al in 2019 over te stappen van zorgverzekeraar. In dat geval zegt uw nieuwe verzekeraar namelijk automatisch voor u de huidige verzekering op.

Uitzonderingen voor tussentijds overstappen zorg
Er zijn overigens uitzonderingen als het gaat om tussentijds overstappen buiten de genoemde periodes om, maar die gelden alleen – de naam zegt het al – in afwijkende gevallen. Normaal gesproken mag u slechts één periode per jaar wisselen van zorgverzekeraar, tenzij u bijvoorbeeld net 18 jaar bent geworden, gaat scheiden of nieuw in Nederland komt wonen (en verplicht bent een basisverzekering af te sluiten). Ook als de zorgverzekeraar zijn polis tussentijds aan zou passen, zijn er situaties waarin gedurende het jaar (vanaf na 1 februari) onder voorwaarden oversluiten van verzekeraar mogelijk is.

Lees ook: Veranderingen zorgverzekering 2020

Bezoek de zorgvergelijker 2025 om te vergelijken.