Prinsjesdag:Wijzigingen basisverzekering 2021

Ieder jaar wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt wat de plannen voor het komende regeringsjaar zijn. En dus ook de wijzigingen in de basisverzekering 2021. Wat gebeurt er met de premie en welke vergoedingen worden geschrapt of juist toegevoegd?

Ben jij ook nieuwsgierig naar de impact van corona op de premie van de zorgverzekering? Gaat de premie dit jaar weer omhoog..? Lees het hier!

Premie Basisverzekering 2021

Voor veel mensen is de premie zorgverzekering een groot onderdeel van de maandelijkse uitgaven. Daarom kijkt men na Prinsjesdag vooral gekeken naar de schattingen van de zorgpremie voor het komende jaar.

De overheid verwacht dat de basispremie met gemiddeld €5 per maand zal gaan stijgen. Daarmee zal de nominale premie van de basis zorgverzekering uitkomen op €1473 per jaar.

Uiterlijk 12 november zal uw zorgverzekeraar de premie zorgverzekering bekendmaken voor het nieuwe jaar. De premie basisverzekering staat niet vast en verschilt per zorgverzekeraar.

Deze stijging van de basispremie valt nog mee omdat door corona een grotere stijging werd verwacht. Daar staat tegenover dat door corona veel zorg is uitgesteld.

Wijzigingen basisverzekering 2021

De premiestijging is dus minder groot dan gedacht. Maar wat gaat er veranderen wat betreft vergoedingen en dekkingen in de basisverzekering?

We kijken allemaal naar de premie maar inperkingen van de dekking basisverzekering kost ons uiteindelijk veel meer. Dus welke dekkingen en vergoedingen blijven bestaan en welke dekkingen en vergoedingen verdwijnen uit de basisverzekering?

Uitbreidingen vergoedingen

De basisverzekering is uitgebreid met een aantal vergoedingen. Deze hebben onder andere te maken met de gevolgen van de corona en bepaalde ziekten. Dus wat zijn de wijzigingen in de basisverzekering 2021?

 • Paramedisch herstelzorg na corona: Voor corona patiënten is er paramedische zorg toegevoegd in de basisverzekering tot zeker 18 juli 2021. Dit houdt in dat fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtiek tot zekere hoogte vergoed worden:

  -50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  – 8 uur ergotherapie
  – 7 uur diëtiek
  Deze vergoeding geldt voor een periode van 6 maanden. Een arts kan besluiten hier nog een zelfde termijn aan toe te voegen.
 • Extra behandelingen COPD-patiënten: Maximaal aantal behandelingen in het eerst jaar gaat naar 70 voor subcategorie B2 patiënten. Daaropvolgende jaren worden 52 behandelingen vergoed. Patiënten in subcategorie B1 hebben recht op een vergoeding van maximaal 27 behandelingen.
 • Dagbehandeling voor ouderen met hersenletsel zit vanaf 2021 in de basisverzekering.
 • Bepaalde geneesmiddelen tegen kanker worden per 1 januari 2021 vergoed. Het gaat o.a. om Lynparza (eierstokkanker), Axicabtagene ciloleucel (lymfeklierkanker), Durvalumab (longkanker), Abemaciclib (borstkanker).
 • Geen eigen risico voor zorgkosten bij orgaandonatie
 • Vergoeding medische kosten bij seksueel geweld: Onder bepaalde voorwaarden is recht op vergoeding van medische kosten zonder eigen risico.
 • Vergoeding diabeteshulpmiddelen wordt vereenvoudigd waardoor patiënten sneller toegang hebben tot een geschikt middel.

Leuk die uitbreidingen van de basiszorgverzekering maar hoe zit het nu met het eigen risico?

Eigen risico

Een deel van de zorgkosten betaal je zelf in de vorm van een eigen risico. Dit eigen risico was in 2020 groot €385 en zal ook in 2021 op het niveau van €385 blijven.

Voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt zal je eerst je eigen risico moeten aanspreken. Voor zorg uit de aanvullende verzekering is het eigen risico uitgesloten.

Het eigen risico kun je vrijwillig verhogen. Met units van €100 kun je het eigen risico verhogen van €100 naar €500. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager de basispremie zal zijn.

Bijdrage Zvw stijgt

Niet alleen betaal je premie direct aan je zorgverzekering. Ook via je inkomen betaal je een deel ter dekking van de zorgkosten. Dit zijn de inkomensafhankelijke premies Zvw en Wlz.

De bijdrage Zvw stijgt in 2021 met 0,3%. De bijdragen van het Wlz blijft in 2021 gelijk. Beide premies zijn te verrekenen via je inkomsten.

Collectief blijft bestaan

De collectiviteitsverzekering blijft bestaan. De 5% collectiviteitskorting is er nu nog maar gaat verdwijnen. Nog ruim 2 jaar kun je gebruik maken van een collectieve korting. Daarna zal deze korting op de basis zorgverzekering volledig worden afgeschaft.

Op aanvullende verzekeringen blijft de collectieve korting wel van toepassing.

Zorgtoeslag stijgt in 2021

Om de kosten van de zorgverzekering voor iedereen dragelijk te maken is er voor de lagere inkomens een tegemoetkoming in de premie zorgverzekering middels de zorgtoeslag.

De zorgtoeslag is bedoeld om de basisverzekering betaalbaar te houden. Een aanvullende verzekering sluit je zelf af, is niet verplicht en heeft geen invloed op de hoogte van de zorgtoeslag.

Het (gezins)inkomen bepaalt de hoogte van de zorgtoeslag. Het drempelbedrag voor zorgtoeslag kun je vinden op de website van de belastingdienst. Ga je meer verdienen dan moet je mogelijk zorgtoeslag terugbetalen. Het is dan belangrijk dat je dit tijdig stopzet.

De zorgtoeslag stijgt in 2021 met maximaal €44 per 1-persoonshuishouden en maximaal €99 per jaar voor een meerpersoonshuishouden.

Eerste zorgpremie 2021 bekend

Inmiddels heeft zorgverzekeraar DSW haar premie weer als eerste bekend gemaakt voor het jaar 2021.

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de zorgpremie in 2021 met 78 euro. De basis zorgverzekering komt daarmee uit op €124,50 per jaar. Dit is dus een forse stijging ten opzichte van wat eerder werd verwacht door het kabinet.

Volgens DSW heeft de stijging van de premie vooral te maken met hogere lonen in de zorg en een toenemend gebruik van dure medicijnen.

Meer over DSW verzekering lees je op de deze pagina van zorgverzekeraar DSW.

Belangrijke data

Na Prinsjesdag is het altijd even wachten tot alle premies bekend zijn. Uiterlijk 12 november moeten de premies zorgverzekering bekend zijn.

Tot 31 december heb je de tijd om je oude zorgverzekering op te zeggen.

31 januari is de laatste dag waarop je een zorgverzekering voor 2021 kunt afsluiten. Je dient dan wel je oude zorgverzekering voor 31 december opgezegd te hebben.

Zorgverzekering Vergelijken

Vanaf 12 november is het weer mogelijk om alle zorgverzekeringen te vergelijken. Op deze website vindt je een handige vergelijker waarmee je eenvoudig de voor jou beste zorgverzekering kunt selecteren.

Scroll via het menu naar de pagina die voor jou het meest van toepassing is. Maak gebruik van de handige vergelijker op iedere pagina. Deze vergelijker is transparant en toont alle verzekering. Wij zijn onafhankelijk!

Plaats een reactie